Ga naar Content

Helders vogelasiel De Paddestoel plots dicht, vogels moeten weg

Het Helderse vogelasiel de Paddestoel is sinds deze week voor onbepaalde tijd dicht. De beheerder heeft zich deze week ziek gemeld met klachten van overspannenheid en aangezien de andere betaalde krachten nog te onervaren zijn om alle taken over te nemen, is besloten het asiel tijdelijk te sluiten. Alle dieren die nu nog in het asiel in Den Helder zaten, zijn overgebracht naar wildopvang de Bonte Piet in Midwoud.

Foto: Adobe Stock

Het gaat om 38 dieren van de Paddestoel die woensdag door medewerkers van wildopvang de Bonte Piet zijn opgehaald, zo laat Andra Minnema van de Bonte Piet weten. "Meer dan de helft zijn egels, en verder gaat het nog om een paar duiven en een merel."

"Onze andere betaalde krachten zijn welwillend, maar zijn nog te onervaren om geheel zelfstandig het asiel te draaien", aldus bestuurder Ben Reiff van de Paddestoel. "Denk dan bijvoorbeeld aan het stellen van diagnoses, het toedienen van medicatie en wondverzorging. Daarom hebben wij helaas moeten besluiten de aanwezige dieren elders onder te brengen."

Meer druk

Reiff realiseert zich dat door de sluiting weer meer druk komt te liggen op de Dierenambulance Den Helder. Dat is dan ook het grootste probleem, zegt Minnema. "De dierenambulance is onbemand en kan niet voor elke twee, drie dieren naar ons rijden. Mogelijk moeten we de dieren weer zelf ophalen, zoals we eerder hebben gedaan. Daar gaan we nog over spreken."

"Dit is een hele stressvolle periode en ik kan me voorstellen dat je, als je overspannen bent, je niet nu terug wil komen"

Andra Minnema

"Sinds de Paddestoel hun vorige locatie aan de Jan Verfailleweg kwijt is, doordat het dak beschadigd raakte na een storm, was er al een samenwerkingsverband tussen hen en ons", vervolgt Minnema. "Zij vingen alleen de eerste 48 uur dieren op, en wij namen het daarna over. Maar nu zullen we ook de kortdurende zorg van de Paddestoel moeten overnemen."

Ecomare

Er wordt maandag nog verder over gesproken, maar volgens Minnema ligt het plan er dat dierenopvang Ecomare op Texel alle meeuwen en eenden(pulletjes) voortaan opvangen. En ook dat ze zoveel mogelijk de dieren in nood op Texel zelf opvangen. NH heeft geprobeerd Ecomare te spreken, maar gisteren was er geen medewerker bereikbaar voor commentaar. 

Reiff geeft aan niet te weten hoe lang de Paddestoel gesloten gaat zijn. Minnema houdt er rekening mee dat de Paddestoel definitief zal sluiten, of in ieder geval niet op korte termijn open gaat. "We zitten nu in het begin van het jongedierenseizoen. Dat is een hele stressvolle periode en ik kan me voorstellen dat je, als je overspannen bent, je niet nu terug wil komen."

Vogelasiel De Paddestoel had haar opvang jarenlang aan de Jan Verfailleweg in Den Helder. Er was al langer een nieuwe locatie nodig, maar die kwam nooit van de grond. Nadat het dak instortte, kon de opvang er niet langer blijven. Inmiddels werd wel gewerkt aan het opzetten van een nieuwe opvanglocatie, maar die zou er nog lang niet zijn. Daarom werd er een tijdelijke opvang gerealiseerd aan de Handelskade in Den Helder.

Intussen valt het kostenplaatje voor de nieuwe gewenste opvang bij de Helderse Vallei alsmaar hoger uit en is het inmiddels de vraag of die opvang er nog wel gaat komen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]