Ga naar Content

Bijna, bijna klaar! Drukte rond inrichten noodlocatie vogelasiel De Paddestoel

De noodopvang van vogelasiel en wildopvang De Paddestoel in Den Helder is bijna klaar. De nieuwe locatie aan de Handelskade is een ruime loods met meerdere containers en hokken voor de opvang van onder meer vogels en egels. De start van de noodopvang loopt opnieuw vertraging op, omdat er nog geen aansluiting is op het krachtstroom-netwerk van Liander. "We hopen dat ze wat voortmaken in het belang van het dierenwelzijn."

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

"Alle containers staan er. De gemeente heeft echt heel erg haar best gedaan", vertelt dierenverzorger Ruth Schelhaas opgelucht. Ze is met haar collega's flink aan het opruimen op de voormalige locatie aan de Jan Verfailleweg. De oude opvang moest in augustus vorig jaar plotseling sluiten omdat er asbest was gevonden nadat een tak op het dak was gevallen. Schelhaas: "Het was de druppel. Het pand was al zo verouderd en nu is het helemaal triest om te zien hoe het erbij staat."

'Zelfdokteren'

Er zit haast achter de inrichting van de tijdelijke locatie. Schelhaas: "We krijgen berichten dat mensen goedbedoeld zelf aan het 'dokteren' zijn. Iemand had een meeuw getapet, omdat zijn vleugel hing en daarna de vogel in de achtertuin gezet." Ook egels opvangen is toch ook iets ingewikkelder, legt ze uit. "Vrijwilligers van de Dierenambulance hebben af en toe nog wel eens dieren even thuis gehouden uit noodzaak."

De tijdelijke opvang van De Paddestoel is in afwachting van nieuwbouw bij de Helderse Vallei, vertelt bestuurslid Ben Reiff van het vogelasiel. De gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland zijn daarover nog druk in overleg. De nieuwe opvang moet passen in de herinrichting van het gebied rond de Donkere Duinen. Reiff: "Daar gaat nog wel anderhalf jaar overheen, Onze grootste zorg voor de noodopvang is nu dat we snel krachtstroom krijgen van Liander om de containers te kunnen verwarmen."

Medewerkers van De Paddestoel zijn druk met het inrichten van de tijdelijke opvanglocatie - Foto: De Paddestoel

Sinds het wegvallen van vogelasiel in Den Helder is het extra druk voor de Bonte Piet in Midwoud. Medewerkers zijn er druk mee en het verzorgen van meer dieren kost extra geld. Bovendien moet de regionale dierenambulance extra ver rijden. Omdat de tijdelijke locatie in Den Helder groot genoeg is, bestaat de kans dat de '48-uurs opvang' in Den Helder (dieren moeten dan na twee dagen naar Midwoud) vervalt, zodat De Paddestoel verzorgen van de dieren in eigen beheer kan houden. "Dat moeten we even afwachten", aldus Reiff.

Oproep

Zolang er geen goede stroomvoorziening is ligt het werk en de inrichting een beetje stil, verzucht Schelhaas: "We zijn wel alvast van alles aan het schoonmaken; voederbakken, kooien, het wasgoed. Toen we er op de oude locatie nog bij konden, hielden we het bij, maar alles vervuilt door muizen. Er is ook geen verwarming dus alles zat ook onder de schimmel."

Ook de streefdatum van 1 februari voor de opening gaat de wildopvang niet redden. "We doen wat we kunnen. Helpende handen zijn er gelukkig genoeg", vertelt Schelhaas, maar de noodlocatie kan nog wel wat spullen gebruiken: "We hebben op Facebook een oproep gedaan. Door kortsluiting zijn alle vriezers kapot gegaan. We hebben vooral ook stellagekasten nodig en kantinetafels die je goed kunt afnemen."

Veel spullen voor de opvang staan tijdelijk nog opgeslagen in een van de containers - Foto: De Paddestoel

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]