Ga naar Content

Burgemeester Dales wacht op 'heterdaadje' om criminelen die IJmuiden teisteren te pakken

Burgemeester Frank Dales weet ongeveer wie verantwoordelijk zijn voor het drugsgeweld van de afgelopen tijd. Toch heeft hij 'een heterdaadje' nodig om de criminelen op te pakken, zegt hij tijdens een wandeling door de stad met NH-verslaggever Thomas Jak. Dat IJmuiden sinds deze week een veiligheidsrisicogebied is, moet daarbij gaan helpen. 

Burgemeester Frank Dales en verslaggever Thomas Jak - Foto: NH Media

De lijst met incidenten van de afgelopen drie maanden is lang. Zo werden tien kogels op een woning afgevuurd. Er werd bij een paar woningen zwaar illegaal vuurwerk opgehangen en ook bij de Marbella Lounge hingen explosieven aan de deur. 

 

 

NH 360° IJmuiden

Om in beeld te brengen wat de geweldsexplosie van de afgelopen maanden in IJmuiden met haar inwoners doet, verhuist NH de redactie tijdelijk naar een café in de stad. Wil je met ons praten over wat je dwars zit of waar je je zorgen om maakt? Loop dan binnen bij grand café Staal aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, waar onze redacteuren en verslaggevers van donderdag tot en met zaterdag de hele dag zitten om jouw verhaal aan te horen. Benieuwd welke verhalen we maken over IJmuiden? Ga dan naar www.nhnieuws.nl/360ijmuiden

De criminelen verplaatsen zich volgens Dales regelmatig, waardoor de incidenten op veel verschillende plekken plaatsvinden. "Het valt ons op dat ze iedere keer op een ander adres verblijven: dan weer bij een oom of tante, dan weer bij een vriend."

Het veiligheidsrisicogebied:

Veiligheidsrisicogebied IJmuiden - Foto: Gemeente

Op basis van die informatie werd het veiligheidsrisicogebied gemaakt: "We konden een kaart tekenen: hier gebeurt het allemaal, en daar gebeurt het niet", zegt de burgemeester. 

Tal van maatregelen

Om het geweld te stoppen nam Dales eerder al een aantal maatregelen: "We hebben voor het eerst sinds ik burgemeester ben camera's in de openbare ruimte. Ik heb iemand een gebiedsgebod opgelegd. Iemand anders heb ik een last-onder-dwangsom opgelegd", somt hij op. 

Toch bleken al die maatregelen afdoende. Ook het veiligheidsrisicogebied is geen garantie voor succes, waarschuwt hij: "Met het invoeren van het veiligheidsrisicogebied zijn alle middelen die ik als burgemeester heb genomen."

Over de toekomst van IJmuiden is Dales desalniettemin positief. "We hebben nu een beetje wind tegen, maar in IJmuiden zijn we gewend aan wind. Straks hebben we 'm weer mee", besluit hij. 

Lees ook