Ga naar Content

IJmuiden wordt zwaarbewaakt fort: burgemeester is drugsoorlog helemaal zat

Burgemeester Frank Dales van IJmuiden zet zwaar geschut in tegen de geweldsexplosie die zijn stad de laatste maanden teistert. Vanaf maandag heeft hij bijna heel IJmuiden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat iedereen, na toestemming van de officier van justitie, onderzocht mag worden op de aanwezigheid van wapens, vuurwerk en explosieven. De maatregel duurt tot 1 augustus.

Een zware maatregel, schrijft hij vrijdagmiddag in een brief aan de gemeenteraad. “Maar ik neem dit besluit omdat ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid en openbare orde in mijn stad. Ik tolereer niet dat mensen op straat rondlopen met een wapen.”  

Het is al maanden onrustig in IJmuiden, waar drugsgerelateerd geweld aan de orde van de dag is. In de afgelopen maanden vonden er maar liefst dertig geweldsincidenten met wapens of explosieven plaats.

Tekst gaat verder onder de foto

Plein 1945 - Foto: NH Media

Zo werden er op last van de burgemeester al verschillende woningen gesloten en ook moest de Marbella Lounge Bar aan de Kennemerlaan zijn deuren sluiten, nadat daar gepoogd was een explosief aan de deur te hangen. Ook greep Dales in door het inzetten van cameratoezicht en legde hij individuele gebiedsontzeggingen op. Toch bleef het geweld in IJmuiden aan de orde van de dag. 

Tekst gaat verder onder de kaart

Veiligheidsrisicogebied IJmuiden - Foto: Gemeente

Veel geweld zou drugsgerelateerd zijn. Twee bendes zouden elkaar het leven in IJmuiden zuur maken, wat dus leidt tot grote veiligheidszorgen bij de burgemeester en de rest van het college van Velsen. Het lukt de politie tot dusver niet het geweld een halt toe te brengen, vandaar dat Dales nu ingrijpt met de rigoureuze maatregel van het aanwijzen van zo goed als heel IJmuiden als veiligheidsrisicogebied. Alleen het wijkje rond de Dennekoplaan valt erbuiten.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]