Ga naar Content

Dochter noemt moord op vader Vroegop demonisch en beestachtig, verdachte (77) ontkent

De inmiddels 77-jarige Trevon L. die verdacht wordt van de moord op Henk Vroegop (79), hoorde vandaag dat het Openbaar Ministerie hem 14 jaar de cel in wil laten gaan. De Pancrasser stond vandaag voor de rechter in Haarlem voor moord én diefstal.

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws (foto in boek van Rick Akkerman)

Volgens het OM heeft L. Vroegop met een vooropgezet plan van het leven beroofd. De verdachte houdt bij hoog en laag vol dat hij Vroegop enkel heeft mishandeld, maar dat wordt door de officier van justitie als niet geloofwaardig geacht.

L. woonde in die tijd bij de 79-jarige man op het erf in Sint Pancras. Op camerabeelden is te zien dat net voor de moord, op 4 januari van dit jaar, de verdachte Vroegop een tijdje observeerde. Het voormalig raadslid van de gemeente Langedijk was op dat moment aan het bellen met Slachtofferhulp over een diefstal van 2.900 euro, waar L. vandaag ook voor terechtstond. Zonder dat het slachtoffer het door had, besloop L. hem van achter en sloeg hij zijn slachtoffer met een hardhouten voorwerp.

Verbinding verbroken

De verdachte, die een stuk kleiner is dan Vroegop, kreeg zijn slachtoffer van bijna twee meter lang tegen de vlakte, omdat die voorovergebogen aan het bellen was. In zijn verklaring zei L. dat het 'nu of nooit was'. Aan de andere kant van de lijn hoorde de medewerker van Slachtofferhulp een doffe knal, voordat de verbinding verbroken werd. 

L. sleepte het lichaam van Vroegop vervolgens richting de schuur. Dit feit heeft hij bekend, want er zijn camerabeelden van. Wat er precies in dit schuurtje is gebeurd, blijft onduidelijk. Trevon L. blijft ontkennen dat hij Vroegop heeft vermoord en zegt dat hij in de schuur naar de kippen is gaan kijken en later een stuk over het erf heeft gelopen. Buiten het zicht van de camera's.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het erf - Foto: Sam de Joode

De dochters van het slachtoffer en de officier van justitie geloven niet dat er iemand anders is geweest die Vroegop verder mishandeld heeft. "Bijna elk bot in mijn vaders hoofd is verplaatst en vervormd. Als je bedenkt dat mijn vader een man van bijna twee meter was en de verdachte een klein mannetje, dan moet er een demonische woede zijn geweest om onze vader zo beestachtig af te slachten", zegt een dochter tijdens de zitting. Naast alle gebroken botten is een deel van Vroegops gebit teruggevonden in zijn rechterlong. Ook is er een mes naast het lichaam aangetroffen, waarmee in Vroegops hals is gestoken.

Volgens L. moest Vroegop 'tot bezinning komen' en heeft hij hem daarom geslagen. Hij zou niet goed omgaan met zijn vrouw en hun twee kinderen. Naast een vertrouwensrelatie, stelde het OM vandaag dat er waarschijnlijk ook een liefdesrelatie was tussen Vroegops vrouw en de verdachte.

Kletsverhaal

Zijn kinderen geloven niet dat L. voor anderen op wilde komen. De twee dochters denken dat het hem allemaal om geld te doen is. Hun vader wilde namelijk het testament aan laten passen, waardoor er minder geld zou overblijven voor zijn vrouw en twee kinderen. 

Volgens de officier is daar lang onderzoek naar gedaan, maar kreeg de politie dat niet hardgemaakt. Wel vindt ze moord bewezen, omdat er sprake was van een observatie voor de moord. Daarnaast trok de verdachte handschoenen aan 'om te gaan tuinieren', maar maakte hij helemaal geen aanstalten om iets in de tuin te gaan doen. 

Aan het einde van de lange zitting kreeg de verdachte nog het laatste woord: "Wat er is gebeurd, is nooit mijn bedoeling geweest. Wat ik gedaan heb, mocht niet. Ik heb nooit het recht in eigen handen mogen nemen. Dat spijt me zeer. Maar ik heb hem niet omgebracht, en niet met het mes gestoken. Ik heb hem daarnaast ook nooit zo toegetakeld, zoals hij daar lag in de schuur."

De rechtbank doet op 15 december uitspraak. 

Lees ook