Ga naar Content

Hilversumse centrumbewoners weer voor Raad van State om omstreden ringweg tegen te gaan

Een groep Hilversummers, die woont aan de Schoolstraat en het Langgewenst, staat voor de tweede keer tegenover de gemeente Hilversum bij de Raad van State. Hilversum wil het stationsgebied graag een ingrijpende metamorfose geven, waarbij de ringweg langs de woningen van de centrumbewoners komt te liggen. Dit zien de omwonenden absoluut niet zitten. 

Foto: NH Nieuws

Bij de hoogste bestuursrechter maken de bewoners onder de naam Belangengroep Langgewenst/Schoolstraat opnieuw bezwaar tegen de komst van een verlegde ringweg voor hun deur. De groep geeft aan dat het al een drukke plek is en dat zij veel geluidsoverlast ervaren, 'maar toen we hoorden dat er hierdoor nog eens 8.000 voertuigen erbij zouden komen, zijn we ons rot geschrokken.'

Marion Donk en Reginald Koster doen het woord namens de Belangengroep. In de zittingszaal krijgen zij ondersteuning van een pakweg tiental belanghebbenden, die deze maandag zijn meegereisd naar Den Haag.

De advocaat die het woord doet namens de gemeente en het college krijgt assistentie van een geluidsdeskundige van onderzoeksbedrijf Antea, de projectleider van het stationsgebied, een gemeentelijke beleidsadviseur milieu en mobiliteit en een gemeentelijke adviseur omgevingsrecht. Verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers is niet aanwezig in de Hofstad..

Vernietigd

In februari 2022 veegt de Raad van State het eerste bestemmingsplan van de gemeente voor de metamorfose van stationsgebied, dankzij bezwaar van de belangenvereniging, van tafel. Het idee is dat er aan de centrumkant van het station meer winkels, honderden woningen, een gratis ondergrondse fietsenstalling en meer groen moeten verrijzen.

Ook moet voor dit plan het centrum autoluw worden. Hilversum wil zo min mogelijk verkeer meer door de Stationsstraat en daarom moet het verkeer via een nieuwe verlegde ringweg rijden: via de Koninginneweg, de Schoolstraat en het Langgewenst naar het Melkpad. Iets wat flink meer verkeer langs de woningen van de bewoners van deze straten zou betekenen.

Lees ook

Dus maakte de groep omwonenden bezwaar en de Raad van State gaf ze gelijk. De gemeente had namelijk onvoldoende gekeken naar de geluidsoverlast die het extra verkeer zou veroorzaken. De gemeente ging terug naar de tekentafel en streefde ernaar om binnen een jaar een nieuw plan te hebben

Maar als de omwonenden vorig jaar juli het nieuwe plan van de gemeente voor ogen krijgen zijn ze allerminst tevreden. De verlegde ringweg blijft voor hun deur liggen en de norm van het aantal decibel zou door de gemeente zelfs zijn opgeschroefd. De gemeente ontkent dat laatste ten zeerste. Dus ziet de groep omwonenden zich genoodzaakt om maandagochtend weer af te reizen naar de Hofstad om bezwaar te maken bij de Raad van State.

'Geen dwarsliggers'

"We zijn geen dwarsliggers en houden niet van procederen", benadrukt Donk als ze voor het eerst het woord neemt. In hun ogen is het nieuwe plan dat de gemeente heeft ingediend vrijwel identiek aan de eerste versie van het bestemmingsplan waar vorig jaar door de Raad van State een streep doorheen is gezet. Zo dreigt de verlegde ringweg nog altijd voor hun deur te komen en voldoet de gemeente nog steeds niet aan de geluidsnormen. 

Tijdens de in totaal tweeëneenhalf uur durende zitting gaan de sprekers technisch flink de diepte in. "Het heeft ons veel tijd gekost om erin te duiken. We begonnen als leken, maar we zijn nu erg goed ingevoerd", verklaart Donk. Dat blijkt ook uit het scala aan onderwerpen die aan bod komt tijdens de zitting. 

Alternatieve route

Zo passeren onder meer de revue: een alternatieve route voor de ringweg, die de bewoners hebben aangedragen, de norm van het aantal decibel dat de gemeente volgens de bewoners heeft verhoogd om de ringweg voor hun deur toch mogelijk te maken en de geluiddempende maatregelen aan de balkons en voorgevels van de bewoners aan het Langgewenst. De gemeente geeft aan deze maatregelen te nemen en volledig voor die kosten op te draaien, maar wat deze maatregelen precies inhouden blijft onduidelijk.

De gemeente benadrukt meerdere keren de zorgen van de belangengroep niet te willen bagatelliseren. Wel zegt de gemeente dat er bij het nieuwe onderzoek naar de geluidsoverlast een ander model is gebruikt en dat daardoor ook de uitkomst anders is. De gemeente bezweert dat 'een goede woon- en leefomgeving voor de omwonenden gerealiseerd kan worden.'

De uitspraak volgt normaal gesproken zes weken na de zitting, maar dit zal vanwege de grootte van de zaak hoogstwaarschijnlijk langer duren. 

Andere bezwaarmakers

Bij de belangenvereniging alleen blijft het niet, er zijn namelijk nog twee andere bezwaarmakers. Het gaat om Hilversummer Jacqueline van Oostveen en het in Parijs gevestigde onroerend goedmaatschappij Novaxia.

In de ogen van Van Oostveen is er bij het vaststellen van het bestemmingsplan voor deze metamorfose 'amper tot geen' burgerparticipatie geweest en is dat bij 'zo'n groot project als dit en het geld wat ermee is gemoeid' noodzakelijk, zo luidt haar voornaamste punt. Van Oostveen is echter niet aanwezig bij de zitting. Aan NH laat zij weten dat ze de zitting vanwege persoonlijke omstandigheden is vergeten. De bezwaren van haar zijn tijdens de zitting niet besproken, maar worden wel meegenomen. 

Frans vastgoedbedrijf

Novaxia zit anders in de wedstrijd. De partij erkent dat een facelift van het stationsgebied noodzakelijk is, maar heeft vooral bezwaren tegen het verwijderen van de in- en uitrit van de ondergrondse garage aan de Schapenkamp. Het Franse bedrijf is eigenaar van een groot deel van de garageplekken en verhuurt kantoren in het stationsgebouw, waarbij de garageplekken horen.

Alleen de in- en uitrit van de garage aan de Wilhelminastraat zou in de plannen van de gemeente overblijven, maar die ligt volgens de advocaat van Novaxia te ver van de kantoren. De parkeergarage en de kantoren zouden slechter bereikbaar worden en daarmee onaantrekkelijker zijn voor huurders. Echter lopen er nog wel gesprekken tussen de gemeente en het bedrijf over mogelijke compensatie en tegenboden, zo komt tijdens de zitting naar voren. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]