Ga naar Content

Hilversummers opgelucht dat ringweg nóg niet onder balkon komt

De gemeente Hilversum maakte gisteravond zelf al de vernietiging van het bestemmingsplan Stationsgebied bekend. Bewoners van het Hilversumse Langgewenst tekenden bezwaar aan en dus met succes. "Natuurlijk zijn we blij met de uitspraak, maar we kijken naar de toekomst", aldus Marion Donk, één van de bewoners.

Foto: Google Streetview

"Dit is een langdurige weg geweest", vat Donk het proces samen. Al in 2018 waren de bewoners in gesprek met de gemeente, en in 2020 volgde uiteindelijk het bezwaar bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land. "Dit was voor ons de enige weg. Het leek wel of wij continu werden vergeten."

In de plannen van de gemeente zou het stationsgebied grotendeels autoluw gemaakt worden, met als gevolg meer verkeer onder de balkonnetjes van de bewoners aan het Langgewenst. "De berekeningen lieten zien dat we drie keer zoveel verkeer zouden krijgen, bijna 13.000 voertuigen per dag. Wij hebben hier allemaal een klein balkon en die zou dan gewoon aan de nieuwe ringweg komen te liggen."

Lees ook

De blik gaat voor Donk nu richting de toekomst. "Alles daalt nu wat, dan weet je natuurlijk ook dat er een nieuw bestemmingsplan moet komen. Waar wij natuurlijk enorm mee bezig zijn is; hoe gaat de politiek dan naar ons kijken."

Verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers heeft ook al aangekondigd dat ze zich opnieuw over de plannen gaan buigen. "We gaan heel goed kijken naar de uitspraak en we zullen een nieuw bestemmingsplan maken, dat nog beter is onderbouwd.”

"Mensen kunnen van alles leren, dus ik hoop gemeenteraadsleden ook"

Marion Donk - bewoner langgewenst

Wat dat betreft hoopt Donk dat er ook goed gekeken wordt naar de alternatieven die zij als bewoners hebben aangedragen. Vertrouwen in juiste keuzes vanuit de Hilversumse politiek heeft ze ondanks deze geschiedenis nog wel. "Mensen kunnen van alles leren, dus ik hoop gemeenteraadsleden ook."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]