Ga naar Content

Hoe Tata tegen de kritiek in werkt aan schonere lucht

Na vernietigende rapporten van het RIVM en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) wordt er met argwaan naar Tata Steel IJmuiden gekeken: hoe zit het met de beloofde verbeteringen van het bedrijf? Ondertussen bouwt de staalgigant gestaag door aan verschillende grote filterinstallaties en andere verbeteringen op het terrein, waarvan de resultaten voor de omgeving echter niet altijd direct voel- en zichtbaar zijn. 

Nieuwe filter tegen stof bij Tata Steel - NH Nieuws

De kritiek aan het adres van Tata Steel na rapporten van het RIVM en van de OvV is niet mals. Jarenlang is er, door het bedrijf en ook door de overheden, te weinig gedaan om de gezondheid van burgers te beschermen. En grof stof dat rond Tata Steel neerdaalt, bevatte in 2022 nog even veel giftige hoeveelheden kankerverwekkende PAK-stoffen en metalen, als in 2020.

Vanwege die pijnlijke conclusies vroeg D66-kamerlid Kiki Hagen vorige week aan Tata Steel-directeur Hans van den Berg of hij naar het parlement kon komen. Ze gaf hem een lijst met vragen over Tata Steel en de gezondheid in de omgeving. Die lijst was opgesteld door verschillende omwonenden van het bedrijf. Tata Steel-directeur Van den Berg beloofde die vragen publiekelijk te beantwoorden.

Roadmap Plus

Tata Steel wijst ter verdediging telkens op de zogenaamde Roadmap Plus. Tussen 2020 en 2025 is er een heel scala aan maatregelen om stof, lawaai en stank rondom het staalbedrijf tegen te gaan. Op deze interactieve kaart is te zien wat er gebeurd is, gebeurt en te gebeuren staat.

Zo werkt Tata aan een kilometer lang doek dat de verspreiding van giftig grof stof moet tegengaan. Later dit jaar gaat er ook aan een nieuwe installatie in bedrijf dat fijnere stofdeeltjes uit de lucht moet houden.

Tekst gaat door onder de kaart.

Niet genoeg

FrisseWind, de stichting die zich inzet voor een gezonde IJmond, vindt dat Tata Steel met méér oplossingen moet komen. Zij zijn van mening dat de korte termijnplannen uit de Roadmap Plus en de lange termijnoplossingen uit het Groen Staal-plan niet voldoende zijn.

"Natuurlijk zijn we heel blij met de installatie en de investeringen van Tata aan de pijp, maar voor de directe omgeving en onze gezondheid is de uitstoot van diffuse en lage bronnen het belangrijkst", laat Sanne Walvisch van FrisseWind weten.

Dat en meer komt ook naar voren in een bericht dat de stichting zondag naar buiten bracht. De brief is een reactie op het eerste deel van de vergroeningsplannen en niet specifiek op de installatie van de filter bij de Staalfabriek uit de video. Omwonenden konden reageren op de vergroeningsplannen bij en rond bijeenkomsten in Beverwijk, Wijk aan Zee en Velsen in de afgelopen weken.

"De uitstoot van grof stof, fijnstof en zeer zorgwekkende stoffen moet terug naar bijna 0", stelt FrisseWind in een eisenpakket met daarin acht randvoorwaarden en vijf verzoeken.

Zo vindt de stichting dat de vervuilende kooksfabriek 2 al in 2025 dicht moet, in plaats van Tata's beloofde jaartal van 2030. Kooksfabriek 1 moet volgens de stichting in 2030 de deuren sluiten. Volgens de huidige plannen van Tata zal dat pas jaren later gebeuren. Lees hier de volledige brief.

Lees meer recent Tata Steel-nieuws