Ga naar Content

Tata-directeur belooft beterschap en gaat lange gezondheidsvragenlijst beantwoorden

Hans van den Berg moest zich vandaag melden in de Tweede Kamer, en de Wijk aan Zeese Antoinette Verbrugge van Gezondheid op 1 verzette werk en privéafspraken om dat niet te missen. Ze ziet dat er momentum is voor haar motto, nu twee redelijk vernietigende rapporten van het RIVM en de Onderzoeksraad van Veiligheid (OVV) elkaar binnen een maand opvolgden. "Er is niets verbeterd, zegt het RIVM. Waar blijf je dan met je praatjes?"

Hoorzitting Tata Steel in Tweede Kamer - NH Nieuws

Hans van den Berg wees eens te meer op de verbeterplannen die al in werking zijn bij Tata Steel, namelijk de Roadmap Plus, waarmee Tata al een paar jaar werkt om voor 2025 veel geur-, geluid- en stofoverlast in de regio terug te brengen. En rond 2030 en het decennia erna moeten er twee nieuwe groene fabrieken komen, die CO2-uitstoot en andere overlast tot bijna het nulpunt moeten krijgen.

Begin volgend jaar staat er op het Tata Steel-terrein een windscherm dat het grootste pijnpunt van de RIVM-onderzoeken tegen moet gaan. Grof stof dat rondom Tata Steel neerdaalt bleek in 2022 namelijk nog net zo giftig als ruim twee jaar ervoor, ondanks maatregelen. Een scherm van een kilometer lang en 18 meter hoog moet volgens Van den Berg dan echt een slok op een borrel gaan schelen.

Voortschrijdend inzicht

Barry Madlener van de PVV vroeg Van den Berg: "Tata Steel is zo'n technisch hoogstaand bedrijf, met zo'n mooi product. Was zo'n scherm tot nu toe dan zo moeilijk?" Van den Berg wijdte de 'late' oplossing aan 'voortschrijdend inzicht'.

Naast de vragenlijst uit de video, heeft Kiki Hagen ook moties ingediend om vanuit het Rijk de regels van Tata Steel zo aan te passen, dat de provincie strenger toezicht kon houden. Daar vroeg milieugedeputeerde Jeroen Olthof wederom om. Hagen: "Dat moet, met het rapport van de OVV in handen, nu echt gebeuren."

Tata Steel en de recente rapporten