Ga naar Content

Theaterstuk over Hoogovens op terrein van Tata Steel, en meer tips voor het weekend

Staalbedrijf Tata Steel ligt de laatste tijd flink onder vuur waar het gaat om vervuilen van de omgeving. Aan de andere kant werken er al decennialang arbeiders met liefde voor het bedrijf. In de theatervoorstelling Onder de rook van de Hoogovens komt alles aan bod. Het stuk wordt gespeeld in het hol van de leeuw: het Hoogovenmuseum op het terrein van Tata Steel. Andere tips voor het weekend: poplegende Steve Harley in Haarlem en veelbesproken cabaretier Wart Kamps in Middenbeemster. 

Onder de rook van de Hoogovens - Foto:

Tip 1: Theater over de Hoogovens in Velsen-Noord

Theatermakers Tina Krikke en Alev Kutluer liepen een keer langs het strand bij Wijk aan Zee toen ze achter de duinen de rook van Tata Steel zagen. "Het was even monsterlijk als poëtisch wat we zagen. En toen bedachten we dat we een stuk over de Hoogovens wilden maken", zegt Alev. 

Voor hun stuk interviewden ze omwonenden, werknemers van Tata en actievoerders. Ze kwamen er achter dat de Hoogovens soms hele families verscheuren vanwege het controversiële karakter van het bedrijf.

"We spraken een man die al 45 jaar bij Hoogovens werkte en zijn ziel en zaligheid aan het bedrijf had gegeven. Hij had ruzie met zijn dochter, die tegen Tata demonstreerde omdat het bedrijf de omgeving verziekte met zijn smerige uitstoot. En die strijd werd in veel families gevoerd", vertelt Tina. 

In het stuk Onder de rook van de Hoogovens, waarvoor auteur Christine Otten de tekst schreef, zien we vader Eddie,  die al zijn leven lang bij de Hoogovens werkt. Hij ziet geen vervuiling maar hoort juist zeldzame vogels fluiten op het terrein. Zoon Ilias doet mee aan steeds hardere acties van de milieubeweging tegen Tata Steel. De moeder probeert de boel te sussen en oma worstelt met haar gezondheid en mijmert over haar tijd in de maagdenhal waar ze stalen platen moest controleren. Na haar trouwen wordt ze in het stuk ontslagen omdat ze geen maagd meer was. 

Het muzikale theaterstuk wordt op locatie opgevoerd in het Hoogovenmuseum op het terrein van Tata Steel. "We wilden het niet in een theater doen, in onze eigen bubble, maar juist het publiek hier naar toe laten komen. Dan zien ze ook dat het een aparte wereld is", aldus Alev. In het hol van de leeuw dus. En de directie van Tata Steel is ook uitgenodigd. "Laat ze maar komen hoor!", lacht Alev. 

Onder de rook van de Hoogovens, met acteurs Christine van Stralen, Sytske van der Ster, Leòn Ali Cifteci en Mingus Dagelet, gaat dit weekend in première en is te zien tot en met 27 mei in het Hoogovenmuseum op het terrein van Tata Steel in Velsen Noord. 

Tekst gaat verder na de video

Theater bij Tata Steel - NH Nieuws

Tip 2: Veelbesproken cabaretier Wart Kamps in Midwoud

Begin van dit jaar liep de zaal van Cultureel Centrum Duiven leeg bij de try-out van de voorstelling Awkwart van Wart Kamps. De directeur greep in en legde de voorstelling stil. Een unicum in de theatergeschiedenis.

Achteraf bleek het niet aan het niveau van de voorstelling te liggen maar was het gewoon niet het juiste publiek op de juiste plek. De voorstelling van cabaretier Kamps heeft inmiddels lovende kritieken gekregen. "Awkwart is een intelligente voorstelling over ongemak en Wart Kamps is een speelse, uitbundige en fantasievolle acteur die weet hoe je mensen aan het lachen krijgt", zoals de Theaterkrant schreef. 

Wart Kamps stond eerder met het gezelschap Rooyakkers, Kamps en Kamps in de theaters. Dit is zijn eerste solovoorstelling waarin verschillende typetjes voorbijkomen zoals een valse Gooise dame en een hippe God. Ook ontleedt Kamps het lied dokter Bernard van Bonnie St. Clair. 

Awkwart van Wart Kamps is zaterdag 22 april te zien in Cultureel Centrum Onder De Linden in Middenbeemster.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tip 3: Poplegende Steve Harley in Patronaat Haarlem

Het liedje Make me smile ken je vast wel. De maker van deze jaren '70 hit, Steve Harley, staat komende vrijdag in het Patronaat in Haarlem 

Het is alweer vijftig jaar geleden dat de Londense muzikant Steve Harley besloot om niet langer muziek op straat te maken, maar dat voortaan te doen met de band Cockney Rebel. Van ‘Sebastian’ tot ‘Judy’ en van ‘Mr Soft’ tot het legendarische nummer ‘Make Me Smile (Come Up And See Me), het zijn allemaal hits die Steve met de band scoorde.

Inmiddels heeft Cockney Rebel al verschillende metamorfoses ondergaan, maar op vrijdag staat hij met de huidige formatie in Patronaat . Het Engelse tijdschrift Close-Up Culture schreef over een van de laatste shows dat het een intieme avond was in aanwezigheid van en geweldige muzikant. Dat belooft dus wat voor Haarlem!

Steve Harley and Cockney Rebel op vrijdag 21 april in het Patronaat in Haarlem. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.