Ga naar Content

Wethouder toerisme duidelijk: "Texel nadert de grens, maar denk dat we nog op tijd zijn"

Een week lang zat een deel van de redactie van NH Nieuws op Texel om verhalen te maken over toerisme. Bewoners, ondernemers, toeristen, natuurliefhebbers: allemaal deelden ze hun ervaringen, kennis en mening. We nodigden wethouder Rikus Kieft uit om hierover te praten. Hij heeft een duidelijke mening: "Texel nadert de grens van het toerisme."

Wethouder Rikus Kieft - Foto: NH Nieuws

Op het hoogste én oudste stukje van Texel, de Hoge Berg, nodigt verslaggever Kelly Blok de wethouder van toerisme Rikus Kieft uit voor een gesprek. Ze heeft hem drie van onze reportages laten zien, interviews met horecaondernemer Koen Witte, boswachter Mariette Smit en schapenhouder Jan Willem Bakker, op wiens bedrijf ze vanaf de Hoge Berg uitkeken.

Waar Witte vindt dat er vooral nog wel meer toeristen bij mogen komen op het eiland ("Het stoort mij als mensen zeggen dat Texel te druk is"), wijst Smit op de negatieve gevolgen van de toerisme op de natuur. Zo vindt ze overal rondslingerende zakjes hondenpoep en stappen mensen volgens haar vaak af van de wandelpaden. Ze verstoren zo de dieren en planten.

Bekijk hieronder het volledige interview met alle vragen en antwoorden met Rikus Kieft. Tekst gaat door onder de video.

Wethouder - NH Nieuws

En Jan Willem Bakker geeft aan dat iedereen geniet van het plaatje van Texelse schapen, maar dat hij zonder steun dat beeld niet kan voortzetten. "Iedereen kijkt, maar niemand helpt."

Tot slot wordt Kieft gevraagd of de grens van het toerisme is bereikt. "Nee, maar we zitten er wel dichtbij. De toeristische druk nadert de grens. En ik denk dat we nog op tijd zijn om daar goede maatregelen voor te nemen, maar dan moeten we wel doorpakken."

Lees ook

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatste NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week waren we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis, in het park de Wezentuin

Alle verhalen die vanaf Texel werden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.