Ga naar Content

Hoe gaan één miljoen toeristen en Texelse natuur samen? "Ruim je kak op"

Is er ruimte voor één miljoen toeristen in de Texelse natuur? Het eiland staat bekend om de uitgestrekte fiets- en wandelpaden door bossen, duinen en over het strand. Maar is er wel voldoende rust met zoveel bezoekers? "Ruimte genoeg", zegt Mariette Smit van Staatsbosbeheer, "zolang mensen zich aan de regels houden. Dan valt de impact van het toerisme op de natuur erg mee."

"Hè kak!" Hondenbezitters laten met grote regelmaat volle poepzakjes achter in de natuur. - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De Sluftervallei aan de noordkant van Texel oogt eindeloos. Er lopen kleine groepjes wandelaars; met hond en een flinke verrekijker of gewoon hand in hand. "Het is een gemiddelde doordeweekse dag in het laagseizoen, in de zomer is het natuurlijk veel drukker. Maar als je even verder doorloopt dan heb je het gebied bijna voor jezelf", vertelt Smit weids gebarend.

De duinen van Texel kennen honderden illegale struinpaadjes van 'avontuurlijke' toeristen - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De Slufter is een behalve wandelgebied ook een rust- en voederplaats voor tienduizenden vogels. Daarom is een afzetting neergezet. "Op deze manier kunnen we de bezoekers laten genieten en rust waarborgen voor de vogels. Maar ja, alleen met maatregelen."

Hè kak

Op weg naar het duingebied bij Ecomare moet Mariette Smit toch even stoppen. Er ligt een vol poepzakje bij een hek. "Hè kak. Hondenpoep is niet erg maar als mensen het zo laten liggen is natuurlijk een groot probleem. Ik kom het helaas, helaas, steeds vaker tegen."

Bekijk hier wat boswachter Mariette Smit nog meer tegenkomt tijdens haar wandeling door de Slufter:

(Tekst gaat onder de video verder)

Hoe gaan toeristen om met de natuur op Texel? - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Bij strandgang 17 staat Smit stil bij een stukgelopen duin. "We hebben op Texel een dilemma wat we hier nu mee moeten. Dit is één van de honderden struinpaadjes. Kijk, daar loopt het aangelegde wandelpad, maar toch zijn er mensen die toch net even dat duintopje willen meepikken. Het gevaar is dat zij de rust verstoren van dieren en planten die we juist willen  beschermen."

Alsjeblieft

Smit: "Er zijn collega's zeggen: Drie draden prikkeldraad. Maar dat is ook niet echt wat we willen. Dus het is de vraag of we overal draden spannen om te voorkomen dat al die struinpaadjes ontstaan, of doen we oproep aan de bezoekers of ze alsjeblieft, geniet gewoon van het pad zoals het is."

Volop ruimte en woeste hoogten op Texel - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. 

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play