Ga naar Content

Rust, ruimte en natuur: "Texel is fantastisch, de mensen neem je op de koop toe"

Is het de eerste keer op Texel, de derde en inmiddels al helemaal verknocht? De voorjaarsvakantie levert een gevarieerde mix aan toeristen op het eiland. Heel druk is het nog niet, maar het zijn in ieder geval bezoekers die bewust voor Texel kiezen voor de rust, de ruimte, de vogels en de lammetjes. 

Jara, Wouter en hond Dibbes uit Schagen en schoonmoeder Sophia uit Julianadorp - Foto: NH Nieuws / Laura Gremmee

Jara, Wouter en hun Dibbes uit Schagen verblijven met schoonmoeder Sophia uit Julianadorp in een vakantiehuisje bij De Koog. Jara: "Wij zijn vaker geweest op Texel, al was het nu alweer even geleden. We zijn er nu in de voorjaarsvakantie, lekker uitwaaien met de hond. We wonen in de Noordkop, in Schagen en Julianadorp en toch ben je er echt even uit als je naar Texel bent. Het valt op dat het nu zo rustig is, ook al is het vakantie."

Leegstand

"We staan hier in het centrum van Den Burg en in de zomer is dit plein stampvol, maar nu is er niemand! Je ziet ook dat huisjes hier leeg staan, waarschijnlijk voor de verhuur aan toeristen, dan woont er niemand meer. Dat vinden we wel echt zonde. We hebben zelf ook wel eens gekeken of we hier zouden kunnen wonen. Dat zouden we wel willen, maar dat is echt niet betaalbaar. We zijn hier nu om een speurtocht te doen, maar onze Dibbes wordt wat ongeduldig dus we lopen weer door, haha.”

Amsterdamse vogelaars: "Jammer dat veel Texelaars zeggen: het eiland is van ons." - Foto: NH Nieuws

"Het is fantastisch hier; de vogels, het landschap... En de mensen, ja die neem je op de koop toe." Twee vogelaars uit Amsterdam lopen dicht ingepakt door de Sluftervallei. Zij kiezen bij voorkeur het voor- en najaar uit om Texel te bezoeken vanwege de vogeltrek. "Het is een beetje jammer dat er nogal wat inwoners van Texel zijn die zoiets hebben van: 'Het is van ons, jullie zijn maar toeristen.' We gaan als Amsterdammers toch ook niet naar het Rijksmuseum om te zeggen: Dit is van ons en jullie moeten maar kijken wat je doet? "

Meer natuur

Maar het is niet allemaal kommer en kwel voor de Amsterdammers: "Texel is altijd mooi. Ze doen echt wel hun best. Er komt steeds meer natuur bij. We zijn een paar jaar niet geweest. Dan kom je met de boot aan, neem je een ander weggetje en héé: Er zijn er wat boerderijen verdwenen en is er weer wat natuur bij."

Erik en Marianne met hun kinderen zijn voor de derde keer op Texel: Praktisch en veel te doen voor de kinderen - Foto: Jurgen van den Bos / NH Nieuws

Voor de derde keer zijn ze op Texel; Erik, en Marianne en hun kinderen Joël en Marthe uit Ede: Ze hebben Texel gekozen uit praktische overwegingen: het is makkelijk bereikbaar met de auto en er is veel te doen voor de kinderen. "We houden niet van de drukte", zegt Erik, "maar het heeft wel het minste eilandgevoel van de Wadden." Ze vinden het fijn dat - hoewel het grootste Waddeneiland - het toch relatief klein is. "Je kunt veel zien op één dag. We zijn naar de vuurtoren geweest en een schapenboerderij."

Als de zon schijnt

Wel jammer vinden ze de toegenomen commercie. Marianne: "Het eiland is steeds meer ingericht op toeristen. Zo'n schapenboerderij ook. Geen probleem om te betalen, maar het is vooral winkel, restaurant en dan ook nog een derde schaapjes. Dat is uit balans. We missen het authentieke en dat geeft toch een ander eilandgevoel. En ja: als de zon schijnt dan heb je eigenlijk al genoeg aan het strand."

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. 

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]