Start van hoofdcontent

Texel

nl

Texelse B&B's verliezen straks eenderde van hun inkomen: "Ik kan daar slecht mee leven"

3 maart 2023, 15.00 uur · Aangepast 4 maart 2023, 01.01 uur · Door Jurgen van den Bos & Edo Kooiman

De nieuwe vereniging van bed and breakfasts op Texel wil graag om tafel over het toeristisch toekomstplan. Volgens hen wordt er nu een doemscenario geschetst, waarbij de sector van logies met ontbijt overlast zou veroorzaken. De verhuurders van drie kamers moeten nu terug naar twee kamers (zes bedden). "Alsof wij verantwoordelijk zijn voor de drukte op het eiland", zegt Norbert Dekker van B&B de Moerbei uit De Cocksdorp.

Paul Esselman: "Het inleveren van één kamer lost niets op, maar heeft een enorme impact op mijn bedrijf." - Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

In een persbericht geven de logiesverstrekkers aan dat zij door burgemeester en wethouders worden 'gedemoniseerd'. Ook zeggen ze dat ze van de klankbordgroep niet mogen meepraten over het toekomstplan. "Door middel van een paraplubestemmingsplan willen zij alle bestemmingsplannen op Texel in één klap wijzigen en hiermee de kamerverhuur aan toeristen op Texel inperken. Dit zou volgens het college bijdragen aan de beperking van de druktebeleving."

Paul Esselman is zeven jaar actief als logiesverstrekker nabij De Koog. "We worden ineens geconfronteerd met plannen van de gemeente en we zijn de enigen die moeten inleveren. Ik kan daar heel slecht mee leven", zegt hij. 

"Ik had gehoopt dat mijn mede-eilandbewoners wat genuanceerder zouden denken"

Logiesverstrekker Paul Esselman

Esselman is één van de 54 logiesverstrekkers met drie kamers. Drie is volgens de huidige regelgeving het maximum, maar dat wordt straks twee. "Van drie kamers kan ik rondkomen, maar straks verlies ik dus een derde van mijn inkomen. En waarvoor? De gemeente schrapt met ons aandeel 108 slaapplaatsen. Dat is totaal verwaarloosbaar op vier miljoen overnachtingen, maar het heeft een enorme impact op mij als kleine ondernemer. Kijk, als er een goede reden voor is, begrijp ik het wel, maar die 108 maken echt geen verschil. Ik heb geen plan B, ik wil geen compensatie, ik wil gewoon dat het niet doorgaat. Ik had gehoopt dat mijn mede-eilandbewoners wat genuanceerder zouden denken." 

Rommelige onderbouwing

De vereniging van bed and breakfasts vindt dat het parapluplan rommelig is onderbouwd. De gemeenteraad heeft in 2022 besloten tot een registratie van logies met of zonder ontbijt, omdat er bij niemand een beeld was hoeveel er nu daadwerkelijk actief waren. "Van een echte nulmeting is dan ook geen sprake", aldus de vereniging.

"Al helemaal niet als deze, zoals door de Texelse wethouder wethouder Kieft benoemd, door 'webscraping' tot stand is gekomen. Voor alle duidelijkheid; het gaat hier dus niet om een professioneel onderzoek. Het is een interne aangelegenheid, waarbij een ambtenaar of bijvoorbeeld een stagiair via het internet op zoek gaat naar overnachtingen op Texel."

"Binnen onze groep zijn mensen die een paar honderdduizend euro hebben geïnvesteerd in het opknappen van hun pand"

B&B eigenaar Norbert Dekker

De vereniging in oprichting voor B&B-houders telt inmiddels ruim 50 leden. "Dat zijn voornamelijk eigenaren met drie kamers", zegt Norbert Dekker. Deze groep wordt in de klankbordgroep formeel vertegenwoordigd door een andere club, de Kleine Logies Verstrekkers (KLV). En daarom zou er geen ruimte zijn voor nog een vereniging aan tafel. Maar de B&B-houders voelen zich niet goed vertegenwoordigd voor de KLV, die allerlei ondernemers als lid hebben. 

De B&B-sector wordt volgens Dekker het hardst geraakt. "En niemand weet waarom we worden ingeperkt. Binnen onze groep zijn mensen die een paar honderdduizend euro hebben geïnvesteerd in het opknappen van hun pand om de gasten goed te kunnen ontvangen. Velen hebben daar ook een hypotheek voor afgesloten. Daarvan wordt nu gezegd: gaat u maar een kamer inleveren."  

Tekst gaat door onder de foto.

B&B De Moerbei van de familie Dekker in De Cocksdorp heeft nu nog drie kamers voor de verhuur - Foto: NH Nieuws

Er worden ook afmetingen gesteld aan de kamers die verhuurd worden. Twee kamers mogen straks gezamenlijk niet groter zijn dan 50 vierkante meter. "Als je een woning hebt met 250 vierkante meter woonoppervlak, mag je nog steeds maar 50 vierkante aan kamers verhuren. Dan vraag ik mij af of een gast die een kamer van 25 vierkante meter huurt minder overlast veroorzaakt dan een gast die in een kamer van 60 vierkante meter verblijft. Waar is deze regel op gebaseerd?" 

"Waarom zou alles nu helemaal anders moeten, wij zien de logica hier niet van in"

B&B eigenaar Norbert Dekker

De vereniging heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. " Hij zal ons helpen met zienswijzen schrijven. Want we gaan naar de Raad van State. De wethouder beweegt niet, dus dit is de enige weg die nog voor ons open staat. Het plan is zo slecht onderbouwd, het hangt als los zand aan elkaar. Gaat dit standhouden bij de Raad van State? Eerlijk gezegd denken wij van niet." 

Willen allemaal hetzelfde

Het had volgens Dekker ook anders gekund. "Wij willen eigenlijk allemaal hetzelfde. En dat is dat de zaken netjes geregeld worden. En dat we allemaal weten wat voor kant we op kunnen." De ellende is volgens Dekker gestart doordat de gemeente onvoldoende heeft gehandhaafd.  "De regels voor B&B's zijn heel duidelijk. Daar hebben mensen ook op geïnvesteerd, Waarom zou je dat nu helemaal anders moeten doen. Daar zien wij de logica niet van in." 

NH360 over toerisme op Texel

Heeft Texel de grens van het toerisme bereikt? Hierop hoopt NH Nieuws antwoord te krijgen. De verhalen komen vanuit alle kanten: 360 graden.

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH Nieuws een deel van de redactie naar Den Burg. Deze week zijn we dagelijks te vinden in het Glazen Paleis. 

Wil je meepraten? Iedereen is welkom om langs te komen en zijn/haar verhaal met ons te delen. Gewoon een kijkje nemen mag ook. Onze redactie is vanaf morgen te vinden in het Glazen Paleis, gelegen in het park de Wezentuin in Den Burg. 

Alle verhalen die vanaf Texel worden gemaakt, zijn te herkennen aan de NH 360º vormgeving boven de artikelen. Een bundeling van de verhalen is te vinden op nhnieuws.nl/360texel.