Ga naar Content

Weer nieuwe plannen Wieringermeer, Middenmeerders niet blij met komst energieknooppunt Agriport

Als het aan de provincie ligt, is het bedrijventerrein Agriport in Middenmeer een goede kanshebber voor een nieuw energieknooppunt, om het grote tekort aan stroom in onze provincie op te lossen. Voor Middenmeerders voelt het alsof ze voor de zoveelste keer met de rug tegen de muur staan wat betreft de besluitvorming voor extra uitbreiding.

Eerste Microsoft datacenter op Agriport A7 - Foto: NH Nieuws

Ondanks tegengeluiden van veel bewoners en actiegroep 'Red de Wieringermeer' is Agriport de laatste jaren steeds meer aan het uitbreiden. Met kassen, maar ook datacenters van Google en Microsoft hebben zich gevestigd aan het bedrijventerrein langs de A7. De mogelijke komst van een nieuw energieknooppunt betekent dat weer een deel landbouwgrond opgegeven moet worden. Voor veel Middenmeerders is de maat meer dan vol, blijkt uit een rondgang onder het winkelend publiek in het dorp.

De komst van het knooppunt staat in de Concept Energievisie, daarin wordt voorgesteld om van Hollands Kroon een 'landelijke energiehub' te maken. Zo zou er een hoogspanningsstation komen en een 'aanlandingsplek' voor windmolens op zee. Tot slot zou er een waterstoffabriek kunnen komen.

De uitbreiding van het stroomnetwerk is urgent, want in Noord-Holland is het net op veel plekken vol. Honderden bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet aangesloten worden of ze kunnen geen duurzame stroom terugleveren aan het net.

Hoewel de plannen nog niet definitief zijn en veel inwoners ook nog niet op de hoogte zijn van de mogelijke komst van het energieknooppunt, zijn veel meningen nu al gevormd: "Ik vind het eigenlijk, net als iedereen volgens mij, bullshit", vertelt een inwoonster van Middenmeer. "Voor ons levert het niets op."

Tekst gaat hieronder verder.

Lees ook

Daarnaast hebben veel inwoners het idee dat actievoeren tegen uitbreiding niks oplevert en de plannen onverminderd doorgaan. "Iedereen demonstreert ertegen, maar het gaat gewoon door", vertelt de bewoonster.

En daar sluit een andere inwoner zich bij aan. "Je kunt hier wel weer wat van gaan vinden, maar het haalt niets uit. De gemeenschap heeft er niks aan. Wij krijgen geen meter extra stroom, omdat het allemaal naar de datacenters gaat. En wij moeten bloeden."

Groen

Een meneer die al jaren in Slootdorp woont, heeft maar één duidelijk antwoord op de plannen van de provincie: "Waanzin." Hijzelf ziet al jarenlang steeds meer grond verdwijnen door de komst van de datacenters en dat vindt hij onbegrijpelijk. "Het is gewoon goede grond waar mensen fijn op kunnen leven."

De gemeente is niet te spreken over de gang van zaken, zo zegt de wethouder tegen Nieuwsuur. "Wij hadden dit echt niet zien aankomen. Wij hebben de plannen vanuit de media moeten vernemen", aldus wethouder Lilian Peters.

De gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ontkent dat vervolgens. Edward Stigter: "We hebben alle gemeenten meegenomen in het proces van de energievisie. Dus zowel in de conceptversie als bij de besprekingen, waren ze betrokken. Maar ik snap heel goed dat het voor een wethouder of voor iedere andere gemeente best schrikken is als je dit op een kaartbeeld langs ziet komen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]