Ga naar Content

"Eigenlijk is de IJmond altijd heel multicultureel geweest"

Wie had gedacht dat  de ziel van de IJmond misschien eigenlijk heel multicultureel is? Urkers, Heldenaren, Egmonders, 'noem maar op en dat moest allemaal in de haven van IJmuiden samenkomen, werken en leven'. Dat lukte goed, weet oud-visserman Jan Zwanenburg. 'En nu hebben we hetzelfde, want nu komen de mensen van ver, dus ook die club die hoort en komt erbij.' 

De ziel van de regio IJmond - Foto: NH Nieuws

Als iemand het kan weten, dan is het Jan Zwanenburg wel, want hij heeft in zijn werkende leven in de haven 'tonnen vis door zijn handen laten gaan, dat mag je wel noemen, ja.' En zijn vrouw, die komt uit Urk.

Bovendien is Zwanenburg zelf een echte IJmuidenaar. "Torremolinos? Daar ga ik niet heen. Ik hou van IJmuiden, we hebben hier alles: ik heb hier interviews gehouden in de storm, in de mist en volop in de zon." 

Tekst loopt door onder de aflevering.

Zomertoer 2022: De ziel van de IJmond - NH Nieuws

Maar de IJmond is natuurlijk groter dan alleen de haven: naast Zwanenburg spreekt Koen Bugter taxateur Jeroen Zoetmulder, die heeft geprobeerd het 17e-eeuwse schilderij 'Aangezicht op Beverwijk' van Salomon Van Ruysdael, met de beeldbepalende Wijkertoren op het doek, naar Museum Kennemerland te halen. 

Ook zijn er oude beelden van Tata Steel, nieuwe beelden van de oudste kortebaandraverij van Nederland in Santpoort-Noord én bezoekt Koen het Forteiland, toch weer in de haven van IJmuiden.

Eerdere afleveringen van de zomertoer 2022: de ziel van de regio

Morgen en overmorgen volgens de uitzendingen van 'De ziel van ...' Amsterdam en de regio Haarlem.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]