Ga naar Content

Zandvoort bereidt zich voor op feestelijk F1-weekend: "Het wordt gekkenhuis"

Zandvoort maakt zich langzaam maar enthousiast op voor de Formule 1 in september. Waar vorig jaar corona nog ervoor zorgde dat het dorp maar minimaal kom meeprofiteren - er mochten geen zogenoemde side-events in het dorp worden gehouden - wordt dit jaar alles uit de kast getrokken.

Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Na 36 jaar werd in 2021 voor het eerst weer een Formule 1-race op Circuit Zandvoort gehouden. Of dat feest ook echt door zou gaan, bleef nog lang spannend. Alle meerdaagse evenementen waren tot 1 september verboden, in verband met het coronavirus. Half augustus kwam het verlossende woord: het sportevenement kon doorgaan, maar wel met minder bezoekers. 

Tijdens het raceweekend trokken duizenden racefans naar de badplaats. Er kwam toen nog veel kritiek op hoe drukbezocht het evenement was, omdat meerdaagse festivals op dat moment nog altijd verboden waren. 

Volle kroegen

Toch werd er drie dagen lang volop gefeest. Behalve op het circuit zelf, is ook het centrum van Zandvoort afgeladen. De kroegen in de Haltestraat zitten bomvol. "We hebben nu al meer biertjes op dan dat we Formule 1-auto's hebben gezien", vertelde een vrolijke racefan op de dag van de vrije trainingen. 

Bekijk hieronder de compilatie die NH Nieuws maakte over het raceweekend in 2021. Tekst gaat verder onder de video. 

Herbeleef de Formule 1 op Zandvoort - NH Nieuws

In de avonden ging het feest gewoon door. De gemeente Zandvoort waarschuwde de horeca, omdat de feestgangers zich niet hielden aan de anderhalvemeterregel. "Het lijkt wel alsof er één grote polonaise wordt gelopen", zag NH-verslaggever Koen Bugter destijds. 

Grote winnaar

Max Verstappen wint uiteindelijk de Dutch Grand Prix op 'zijn' circuit Zandvoort. De fans op de tribune gaan uit hun dak en ook de Haltestraat 'ontploft', ziet de verslaggever ter plaatse. De sfeer is uitbundig. "Het is toch top dat je dit in je eigen dorp mee mag maken, en dan wint hij ook nog! Dat is gaaf", aldus een fan.

Bekijk hieronder hoe het feest losbarstte na de winst van Max Verstappen. Tekst gaat verder onder de video.  

'Trots op Zandvoort' - NH Nieuws

Het spektakel belooft veel voor dit jaar. Vorig jaar moesten vanwege de coronamaatregelen namelijk noodgedwongen veel evenementen in het dorp geschrapt worden. Dit jaar kunnen wel alle zogenoemde 'side-events' doorgaan tijdens het race-weekend. Over het hele weekend worden ruim 300 duizend bezoekers verwacht. 

"We beginnen al over drie weken met de aankleding van het dorp", vertelt Sander ten Bosch van Zandvoort Beyond. Die stichting is verantwoordelijk voor de evenementen rondom de Grand Prix. "Dat doen we met vlaggen en vaandels, zodat in het hele dorp te zien is: De Formule 1 komt eraan!"

Nog 51 dagen te gaan

"Er komt onder meer een kartbaan, een reuzenrad en een expositie van car art. Vanaf 30 augustus hebben we zelfs een oude race-auto van Max Verstappen in het centrum staan", vertelt Ten Bosch.

"Vorig jaar waren we tevreden met was we konden, maar het was niet waar we ons maandenlang op hadden voorbereid. Dit jaar gaan we echt verder waar we vorig jaar zijn gebleven." Hij is al aan het aftellen naar de race: "Volgens mij is het nog 51 dagen."

Feest in de Haltestraat

Het dorp zelf kijkt ook uit naar de feestelijkheden. "Het wordt echt gekkenhuis", denkt Ron Brouwer, van café Laurel & Hardy. Samen met de andere horecaondernemers in de Haltestraat maakt hij zich op voor een groot feest. "Dat was het vorig jaar al, maar dit jaar komen er nog meer mensen."

"Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, het is echt een fantastisch evenement", gaat hij verder. "Geweldig sfeertje, geweldige mensen." Dat kwam niet alleen door de winst van Max: "De dagen voor de race was het ook al iedere avond feest. Dit jaar hebben we buitenbarren en er komt een dj draaien om de sfeer er nog meer in te krijgen."

Vanmiddag wordt er meer duidelijk over de voorbereidingen voor de Grand Prix op het Circuit van Zandvoort. Benieuwd? Zie later vanmiddag onze site of app.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]