Ga naar Content

Max Verstappen lost verwachtingen in en wint Grand Prix van Zandvoort

Max Verstappen heeft de eerste Grand Prix van Zandvoort in 36 jaar op zijn naam geschreven. De Formule 1-coureur van Red Bull Racing had Lewis Hamilton bijna heel de race vlak achter zich, maar de Brit had geen mogelijkheid om de Limburger in te halen.

Onder toeziend oog van heel veel fans hield Verstappen zijn hoofd koel - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Verstappen begon op poleposition en was direct goed weg. Ook Hamilton en Valtteri Bottas, die zich als tweede en derde gekwalificeerd hadden, behielden hun positie. Ondanks enkele hachelijke momenten kwamen alle coureurs de eerste ronde goed door op het circuit van Zandvoort.

Eerste serie pitstops

In de 21e ronde besloot Hamilton als eerste van de top 10 om een pitstop te maken. Hij hoopte zo op verse banden in te lopen op Verstappen, die op het moment van zijn stop zo'n drie seconden voor lag. De Nederlander reageerde direct en bleef Hamilton voor. Mercedes koos ervoor om Bottas langer door te laten rijden in hoop dat hij Verstappen zou ophouden.

Gelukkig voor de 70.000 toeschouwers bleken de banden van Bottas op en kon Verstappen hem inhalen. De Fin liet teamgenoot Hamilton er ook direct langs. Het gat tussen de nummers één en twee was toen slechts zeven tienden.

Tweede pitstops

Hamilton kon Verstappen echter niet bijhouden en zag het gat weer oplopen naar ruim drie seconden. Op dat moment besloot de zevenvoudig wereldkampioen om nog een keer naar binnen te gaan. Hij koos voor de tweede keer voor de mediumbanden, terwijl Verstappen een ronde later van medium naar de harde band wisselde.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Rood-wit-blauwe vlaggetjes bij de duizenden F1-fans op Circuit Zandvoort - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Ondanks het feit dat Hamilton snellere banden had, kwam hij niet echt meer in de buurt van Verstappen. In de voorlaatste ronde ging de Mercedes-coureur nog naar binnen voor zachte banden om de snelste raceronde neer te zetten. Daardoor was het verschil op de finish ruim twintig seconden.

De Limburger is met zijn overwinning de opvolger van Niki Lauda, die in 1985 de laatste GP van Zandvoort won. Door zijn winst neemt hij de koppositie in het WK over van Hamilton. Het verschil tussen beide kemphanen is drie punten met nog acht races te gaan.

Perez toch in de top 10

Achter Verstappen en Hamilton legde Bottas beslag op de derde plaats op meer dan vijftig seconden achterstand. Pierre Gasly, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Carlos Sainz, Sergio Perez, Esteban Ocon en Lando Norris completeerden de top tien. Perez, teamgenoot van Verstappen, reed een knappe inhaalrace nadat hij in de pitstraat moest starten.

Volg ons liveblog voor alle ontwikkelingen rondom het circuit in Zandvoort.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]