Ga naar Content

Zij strijden voor het behoud van bomen: "Mensen bellen ons huilend"

In Haarlem zijn al tien jaar heuse ridders actief om bomen te redden. Op dit moment voeren ze strijd voor de bomen op het Haarlemse Houtplein, en dat is nog maar één van de frontlinies. De Haarlemse Bomenridders zijn ervan overtuigd dat bomen substantieel bijdragen aan het welzijn van de burgers en ze vinden dan ook iedere boom een strijd waard.

Bomenridders vechten voor iedere boom in Haarlem - NH Nieuws

"Het is hard nodig want Haarlem heeft de twijfelachtige eer de meest versteende stad van Nederland te zijn", zegt Harry Hobo, bomenridder van het eerste uur. Op sommige plekken, zoals bij het Houtplein is dat opmerkelijk. Juist hier in de buurt is één van de weinig grote parken van de stad, de Haarlemmerhout. 

Maar Hobo baseert zich op wetenschappelijk onderzoek van adviesbureau Cobra Groeninzicht, waaruit blijkt dat de zogenoemde kroondichtheid in Haarlem een van de laagste in Nederland is. Kroondichtheid is onderzoeksjargon voor de hoeveelheid bomen per vierkante meter.

Noodzakelijk voor gezondheid

"Uit onderzoek van het TNO blijkt dat zelfs al een kamerplant bij kan dragen aan je geestelijke gezondheid," zegt Hobo uitgelaten terwijl hij vertelt over de vele voordelen van groen in je omgeving. Niet alleen je gemoedstoestand gaat er op vooruit, maar ook de lucht die je inademt. CO2 en fijnstof worden uit de lucht gefilterd door bomen en ze brengen zuurstof terug in de stad, van groot belang voor een versteende stad als Haarlem.

Lees ook

We spreken Harry bij een van de oudste bomen in Haarlem, de plataan op het Houtplein die meer dan honderd jaar oud is. Die loopt voorlopig geen gevaar, in tegenstelling tot de rij van bomen voor de winkels op de stoep van het Houtplein.

Zoals het er nu naar uitziet keren die bomen niet terug na de ingrijpende verbouwing van het plein. Maar de bomenridders geven niet op. Ze blijven met de gemeente in gesprek over het lot van deze en andere bomen in de Spaarnestad. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]