Ga naar Content

Haarlem is de meest versteende gemeente van Nederland

Haarlem is de gemeente met de meest versteende buurten van Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van milieuorganisatie Natuur&Milieu. Een buurt wordt als versteend bestempeld wanneer deze niet voldoet aan de norm van 75 vierkante meter groen per woning of niet meer dan 1 hectare aaneengesloten groen bevat per buurt.

Foto: Marc Kleen

Het criterium van Natuur&Millieu voor 75 vierkante meter groen per woning, wordt door de rijksoverheid benoemt als minimale ondergrens. Het criterium van minimaal één hectare aaneengesloten stuk groen per buurt, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als advies gegeven. 

In de gemeente Haarlem zijn er 78 buurten onderzocht met minimaal 500 inwoners per buurt. Van deze buurten kreeg maar liefst 83 procent het stempel 'versteend'. Met dit percentage staat de gemeente Haarlem op nummer één op het gebied van verstening binnen Nederland. De gemiddelde hoeveelheid groen per woning in Haarlem is 46 vierkante meter. 

Generaalsbuurt en Burgemeesterskwartier het minst groen

Achttien procent van de onderzochte buurten binnen Haarlem voldoet niet aan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en beschikt dus niet over één hectare groen per buurt. 

De twee buurt in Haarlem die het slechtst scoren zijn de Generaalsbuurt (Transvaalwijk) en het Burgemeesterskwartier (Te Zaanenkwartier). De Generaalsbuurt heeft gemiddeld 0,2 vierkante meter groen per woning, het Burgemeesterskwartier zit hier met 0,3 vierkante meter groen per woning nog net boven.  

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]