Ga naar Content
Haarlem

DOSSIER STADSE BOMEN: "Ik ga echt niet naar buiten als het stormt"

28 september 2020, 17.12 uur · Aangepast 29 maart 2022, 10.47 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HAARLEM -De meeste bewoners van de Heussensstraat in Haarlem voelen zich onveilig in hun eigen straat. De 40-jaar oude populieren zijn twee keer zo hoog als de huizen en bij elke storm waaien er takken naar beneden. "Ik ga echt niet naar buiten als het stormt", vertelt Ton Jongerius, bewoner van de straat. "Ik zit dan met samengeknepen billen naar buiten te kijken en vraag me af wanneer er weer eentje naar beneden komt zetten."

Bewoners voelen zich niet meer veilig omdat er vaak takken afbreken van de grote populieren - NH Nieuws

Zo'n vier jaar geleden is er een keer een grote tak naar beneden gekomen en op een auto beland. Eind vorige maand was het weer raak; toen brak er een grote tak af, breder dan de straat, uit de kroon van een boom en belandde op de camper van een bewoonster in de straat. "Toen zijn we echt geschrokken omdat volgens deskundigen een boom niet meer te vertrouwen is als er een tak afbreekt in de top."

Ton kaartte vijf jaar geleden al voor t eerst bij de gemeente Haarlem zijn zorgen aan over de bomen en de veiligheid van de bewoners, maar dat levert vooralsnog niks op. "We hebben het gevoel dat de gemeente onze veiligheid opoffert voor het behoud van deze bomen."

Gijs Brink, ook bewoner van de Heussensstraat, trekt samen met Jongerius op in de strijd tegen de gemeente en voelt zich niet serieus genomen. "Ik vraag me af hoe medewerkers van de gemeente het zouden vinden als er constant grote takken afbreken in hun straat."

"Ik vind het heel vervelend dat er niet naar ons wordt geluisterd. Bij een beetje wind vliegen de takken om je oren"

Gijs Brink bewoner Heussensstraat

Molen

De wipmolen bij de vijver heeft voor duizenden euor's aan schade opgelopen door de bomen. Doordat de wind tegen de bomen aanblaast en niet weg kan, heeft de molen last van een soort tegendruk en dat levert frictie in de molen op waardoor uiteindelijk de kammen kapot zijn gegaan. De molen draait nog wel, maar niet meer functioneel, het kan geen water meer wegpompen.  

Koos Koet van Stichting Molens Zuid-Kennemerland zou dan ook blij zijn als de populieren zouden worden gekapt. "Als hier bomen komen die niet hoger zijn dan de huizen, dan is het probleem opgelost voor de molen."

Oplossing

Jongerius en Brink zouden het liefste zien dat er zo snel mogelijk ander soort bomen wordt geplant tussen de populieren in en dat daarna de populieren worden gekapt. "We hebben dit plan ook ingediend bij de gemeente en we hopen dat ze daar nu eens echt een beslissing over willen nemen", vertelt Jongerius. 

Donderdag wordt het voorstel besproken in de commissievergadering van de gemeente Haarlem. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]