Ga naar Content

Twee veroordelingen, maar voorkomen die nieuwe aanslagen op Poolse supermarkten?

Voor het eerst sinds de (pogingen tot) aanslagen op Poolse supermarkten, zijn er daders veroordeeld. Amir S. (20) moet 2,5 jaar zitten, Youssef K. (18) moet 16 maanden in jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat besloot de rechtbank van Haarlem vandaag. Of de veroordeling eventuele toekomstige aanslagen op Poolse supermarkten voorkomt, is de vraag.

Een specialist bij het verwijderen van het explosief Beverwijk - Foto: NieuwsFoto

De twee mannen bekenden twee weken geleden in de rechtszaal vorige zomer op 28 juni een mijn te hebben neergelegd bij de Poolse supermarkt in Beverwijk. Ze waren ook herkenbaar op camerabeelden van de supermarkt. 

Ze zeiden via een contactpersoon opdracht te hebben gekregen de landmijn 'als intimidatie' neer te leggen. Ze zouden niet hebben geweten dat de mijn, kabel en accu in de tas die zij van hem kregen daadwerkelijk levensgevaarlijk waren. De mijn en/of kabel zou nep zijn geweest, dachten zij. 

Geen weet

S. zei: "Ik wist dat het ding een bom moest voorstellen, maar ik heb geen verstand van die dingen. Ik moest 'm alleen neerleggen, benzine over de deur gieten, de draad uitrollen, de accu ernaast zetten, weer weggaan en de politie bellen."

Bovendien zeiden hij en K. geen weet te hebben van de twee eerdere aanslagen op dezelfde supermarkt, of drie andere explosies bij Poolse supermarkten in het land niet lang ervoor. En de klus was voor beiden een gemakkelijke manier om snel een bedrag van rond de 250 euro te verdienen.

Het roept de vraag op hoe gemakkelijk het is voor de onbekende opdrachtgever(s) om in de toekomst weer nieuwe, andere beïnvloedbare en/of kwetsbare loopjongens te rekruteren voor soortgelijke aanslagen of pogingen daartoe. 

De opdrachtgevers, of bedenkers van de aanslagen lijken in ieder geval nog niet gepakt te zijn. Eén verdachte zou volgens het OM wel een 'coördinerende rol' hebben gehad. 

Mentaal kwetsbaar

Er lijkt sprake van een patroon bij de verdachten van de aanslagen bij Poolse supermarkten: ook twee andere verdachten rondom explosies bij Poolse supermarkten willen hun opdrachtgever niet prijsgeven, en werden 'mentaal kwetsbaar' genoemd. 

Zo zal een andere verdachte, Hyron A. (20), misschien worden berecht als minderjarige, hoewel hij bekende drie bommen te hebben geplaatst van de vijf die wél zijn afgegaan.

In 2020 en 2021 waren er explosies bij Poolse supermarkten in Beverwijk (twee), Aalsmeer en het Noord-Brabantse Tilburg en Heeswijk-Dinther. Ook waren er andere incidenten in Beverwijk, Rotterdam, Panningen en Lelystad.

Supermarkt gesloten

Burgemeester Martijn Smit vond het na de vondst van de landmijn in juni in ieder geval welletjes: de schrik zat er zeker na de eerdere 'succesvolle' ontploffingen goed in, in Beverwijk en hij sloot de supermarkt. Die is sindsdien niet meer opengegaan.

Wel was het kort daarna weer raak in Beverwijk: een paar dagen later, op 3 juli, werd opnieuw een explosief gevonden. Dit keer bij een ander pand aan de Breestraat. Daar had eerder óók een Poolse supermarkt gezeten. Hoewel het bord er nog hing, was die supermarkt al een tijdje weg.

'Zeer gewelddadige opdracht'

Toeval of niet, sindsdien zijn er in Beverwijk geen incidenten rondom Poolse (oud-)supermarkten meer geweest. Ook in de rest van het land is het aantal incidenten afgenomen: alleen op 23 augustus ging in Lelystad nog een bom af bij een Poolse supermarkt, waardoor een deur uit de sponningen knalde.

De rechtbank liet vandaag weten de verklaringen van S. en K. rondom hun daden op 28 juni ongeloofwaardig te vinden. De rechters verwijten de verdachten zeer dat zij puur en alleen om wat geld te verdienen deze 'zeer gewelddadige opdracht' hebben aangenomen en daarmee het risico hebben genomen enorm veel schade aan te richten. 

S. krijgt 2,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Hij zat namelijk nog twee voorwaardelijke celstraffen uit. Daardoor komt er nog eens 2 maanden brommen bovenop. K. krijgt jeugddetentie en een proeftijd onder voorwaarden, zoals verplichte behandeling voor zijn psychische problemen, het verplicht volgen van een studie en beschermd wonen.

Alle voorwaarden voor ontsteking

Als Amir S. en Youssef K. er op 28 juni wel in waren geslaagd het explosief te laten afgaan, hadden zij hun actie waarschijnlijk met hun leven moeten bekopen en was de ravage in en rondom de supermarkt enorm geweest. 

Om de bom te laten afgaan waren alle voorwaarden voor een geslaagde ontsteking aanwezig en was nog maar één simpele handeling nodig: de accu had via de kabel aan de mijn vastgemaakt moeten worden, legde een expert van het NFI twee weken geleden uit. Bovendien hadden de verdachten er twee jerrycans met benzine naast gezet.

De explosieven-expert zei in de rechtszaal dat er bij zo'n soort mijn 200 meter afstand nodig is om volledig veilig te zijn. Wie binnen een straal van 100 meter staat, zonder tussenliggende objecten, raakt gewond. Wie op 50 meter of minder staat, gaat waarschijnlijk dood. De kabel van de verdachten was 20 meter lang.

Amir S. zei pas later volledig beseft te hebben hoe gevaarlijk zijn actie mede voor hemzelf was. "Ik voel me genaaid, eerlijk gezegd", zei hij in de rechtszaal. 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]