Ga naar Content

Tata-enquête: 17 procent IJmonders vindt dat overheid genoeg doet voor gezondheid

Slechts 17 procent van de IJmonders vindt dat de overheid genoeg doet om hun gezondheid te beschermen. Dat blijkt uit een enquête van NH Nieuws over Tata Steel IJmuiden. Een meerderheid van 62 procent vindt dat de overheid niet genoeg doet.

Tata Steel - Foto: NH Media

Gisteren werd die teneur nog maar eens geïllustreerd. Vivianne Heijnen, de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, was toen op bezoek in Wijk aan Zee voor een gesprek met inwoners van het dorp. 

Sanne Walvisch van FrisseWind.nu voelde zich daarna wel gehoord, maar niet geholpen na het gesprek met de bewindsvrouw. Walvisch: "Het is absoluut zo dat er vanuit Den Haag met heel veel empathisch vermogen naar onze zorgen wordt geluisterd en dat ze die zorgen ook echt delen. Maar in wet- en regelgeving zien zij geen ruimte om acuut maatregelen te nemen."

Heijnen en de ook aanwezige milieugedeputeerde Jeroen Olthof toonden begrip voor de stemming in de IJmond. "We moeten nu laten zien dat we leveren", zei Heijnen. "Als lokale en als landelijke overheid, en ook van mij, mag er verwacht worden dat we een stevige vinger aan de pols gaan houden, de komende tijd."

Tekst gaat door na de video.

Vivianne Heijnen en Jeroen Olthof - NH Nieuws

Olthof sprak woorden van gelijke strekking: "De enige manier om bewoners het vertrouwen terug te geven, is daadwerkelijk resultaat te boeken."

De uitslagen van de enquête die eind oktober en begin november gehouden werd onder zo'n negenhonderd IJmonders, wijzen twee kanten op: de IJmond (en dus Tata Steel) moet schoner en gezonder, maar Tata moet ook blijven.

Tekst gaat door na de grafiek.

Om de problemen aan te pakken en het IJmondse vertrouwen op te vijzelen, presenteerde toenmalig demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg eind november een plan van aanpak om Tata Steel zich (voor zover mogelijk) aan zijn eigen ambitieuze verschoningsplannen te laten houden.

Een lastige opgave, omdat veel (hoge) uitstootnormen van schadelijke stoffen bepaald worden door EU-regelgeving die doorgaans niet snel of makkelijk verandert.

Opnieuw een knauw

Het plan van aanpak volgde op een rapport van het RIVM, waaruit bleek dat stoffen afkomstig van Tata Steel een verhoogde kans op kanker en hersenschade opleveren. Eind januari kreeg het vertrouwen in Tata en de overheid opnieuw een knauw, door een volgend RIVM-onderzoek.

Tekst gaat door na het artikel.

Lees ook

Dat maakte duidelijk dat de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata veel groter is dan verwacht: van sommige gevaarlijke stoffen stoot Tata tot wel duizend keer meer uit dan verwacht mocht worden op basis van de eigen registratie. 

Dat was ook voor de provincie slecht nieuws: die controleert de cijfers die Tata aanlevert.

Meer over de Tata Steel-enquête

Verantwoording

De enquête met vragen over Tata Steel is volledig ingevuld door 889 inwoners van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook Wijk aan Zee en IJmuiden. De vraag uit dit artikel, over de bescherming van de gezondheid door de overheid, is beantwoord door 909 mensen.

Voor de enquête werkte NH Nieuws samen met onderzoeksbureau Kien, dat veel ervaring heeft met het opzetten van enquêtes. Eerder werkten zij samen met Omroep Fryslân aan een onderzoek naar overlast van F35-straaljagers op de vliegbasis van Leeuwarden.

In totaal wonen in de IJmondgemeenten ongeveer 150 duizend mensen. NH Nieuws en Kien verstuurden het vragenformulier naar vijfduizend willekeurige adressen in de IJmondgemeenten, evenredig verdeeld naar grootte van de gemeente.

Ook vulden 179 'vaste' respondenten van Kien de vragenlijst in. Deze groep doet regelmatig mee met onderzoeken van het onderzoeksbureau.

We troffen een aantal maatregelen om de enquête zo goed mogelijk te laten verlopen en probeerden een zo groot mogelijke groep mensen uit de IJmond te bereiken. De uitgenodigden kregen een link en een willekeurige toegangscode, die maximaal één keer gebruikt kon worden. 

Volgens Kien kunnen we naar aanleiding van de enquête "met 95 procent zekerheid zeggen dat de antwoorden maximaal 3,6 procent afwijken van de werkelijke situatie".

Universitair docent Peter Lugtig, gespecialiseerd in onderzoeksmethodologie, heeft later de onderzoeksverklaring onder ogen gehad en kon zeggen dat de getallen er 'allemaal goed uitzien.'

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]