Ga naar Content

Omwonendenorganisaties: "Niemand wil Tata laten vallen"

Tata Steel IJmuiden moet helemaal niet weg, zeggen vertegenwoordigers van IJmondse omwonendenorganisaties. Wel moeten de meest vervuilende onderdelen sluiten. "Tata moet weten dat goede bedrijfsvoering en mensen ziek maken niet samengaat."

Tata Steel - Foto: NH Nieuws

Dit zegt advocate Bénédicte Ficq in reactie op oud-hoogleraar Friso de Zeeuw. De Zeeuw zei maandag dat 'er stevig weerstand moet worden geboden tegen uitspraken als: 'Tata moet weg' en 'de verduurzaming komt te laat''.

Bovendien zei De Zeeuw, duidelijk verwijzend naar de massa-aangifte van Ficq namens omwonenden tegen Tata en een interview met hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans van NH Nieuws: "Het zou een verschrikkelijke fout zijn om advocaten of hoogleraren te volgen die zeggen: 'Tata laten vallen en woningen bouwen'."

"Het standpunt van De Zeeuw is wel erg old school"

Bénédicte Ficq, advocate

"Dat is wel erg kort door de bocht", reageert Ficq. "Milieu en gezondheid zijn natuurlijk langdurig verwaarloosd en het wordt de aller-, allerhoogste tijd dat die nu op nummer één komen."

Ficq: "Het standpunt van De Zeeuw is wel erg old school en past heel erg in jaren zestig, tachtig. Niet in het huidige tijdsgewricht." 

Lees ook

Antoinette Verbrugge was tot voor kort verbonden aan FrisseWind.nu, waar ze nog wel mee samenwerkt maar geen deel meer van uitmaakt. Ook Verbrugge vindt dat De Zeeuw met zijn opmerkingen aan het stoken is. "Niemand zegt namelijk: 'Tata moet je laten vallen.' Zelfs de architect, die woningen wil bouwen op het terrein gaat uit van omvorming van Tata."

Over één ding zijn De Zeeuw en de nauw samenwerkende Ficq en Verbrugge het enigszins eens: voor de milieu- en gezondheidsschadelijke uitstoot van het IJmuidense bedrijf moet 'zo snel mogelijk' een oplossing komen. 

Zo snel mogelijk is nu

Maar hoe snel dat precies moet zijn, daarover zijn ze het weer volledig oneens. Volgens De Zeeuw moet Tata Steel binnen enkele jaren veel schoner zijn voor zijn omgeving en 'moet daar volgend jaar al verbetering in kunnen worden geconstateerd'.

Dat duurt te lang, vinden Ficq, Verbrugge en Jan de Jong, voorzitter van stichting Schapenduinen, die afgelopen zomer één miljoen euro beschikking stelde voor bronmetingen bij Tata Steel. 'Zo snel mogelijk' is nu, en niet later, zeggen zij eensgezind.

"Het ongeduld met betrekking tot de ongezonde uitstoot deelt De Zeeuw met veel bewoners van de IJmond", zegt Verbrugge, "maar ongeduld betekent dat de installaties die kankerverwekkende stoffen uitstoten per direct dicht moeten."

Een schepje erbovenop

De Jong wil er nog wel een schepje bovenop doen. "Ik ben investeerder van beroep en kan niet anders dan concluderen dat Tata Steel een sterfhuis is. Het bedrijf staat al zes jaar te koop en niemand wil het hebben. Waarom niet? Omdat in IJmuiden vooruitgaande geen geld te verdienen is met staal maken."

"De bewoners kunnen niet wachten op plannen die er misschien niet eens gaan komen. En dus moeten de meest vervuilende onderdelen nu sluiten", aldus De Jong.

Ook Ficq vindt niet dat omwonenden het geduld zouden moeten hoeven op te brengen dat De Zeeuw vraagt. "Het gaat maar om één ding en dat is dat de gezondheid niet wordt aangetast. We hebben geen tientallen jaren meer de tijd om te wachten op de vergroening die aangekondigd wordt door Tata."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]