Ga naar Content

Belangrijke stap in strijd tegen Tata Steel: "Kan niet om aangiftes heen"

Het is abnormaal dat de directie en ex-directie van Tata Steel strafrechtelijk moet worden aangeklaagd. Dat zegt Sanne Walvisch, inwoner van Wijk aan Zee en mede-oprichter van de stichting FrisseWind.Nu. "We hebben geen andere mogelijkheid dan gerechtelijke stappen, maar het is bizar dat het nodig is ons tot het strafrecht te richten omdat Tata Steel op geen enkele manier in beweging is te krijgen om acuut iets te doen." 

Advocaat Bénédicte Ficq deed woensdagochtend namens bijna 1.100 mensen aangifte vanwege het opzettelijke verspreiden van schadelijke stoffen door Tata Steel.

Mensen in de IJmond hebben gemiddeld vaker gezondheidsklachten dan bewoners van vergelijkbaar geïndustrialiseerd gebied. Ernstige aandoeningen doen zich 'significant vaker' voor in de IJmond, zo heeft een rapport van het RIVM in april van dit jaar aangetoond. Vooral Wijk aan Zee, directe buur van de staalfabriek, heeft het zwaar te verduren. De badplaats is de basis van de stichting FrisseWind.Nu, aanjager van de aangiftes.

Belangrijke stap

Van FrisseWind hoeft Tata Steel niet weg. Wel vindt de stichting dat het bedrijf zich aan de regels moet houden en de gezondheid van omwonenden moet respecteren. Als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Walvisch: "Wat we de laatste weken hebben zien gebeuren, en waar we heel blij mee zijn, is dat de maatschappelijke druk op Tata Steel de afgelopen weken enorm is toegenomen. De aangiftes die nu worden afgeleverd, zijn daar een heel belangrijke stap in."

Onder druk van de provincie moet Tata Steel op korte termijn aantonen wat het bedrijf gaat  doen met de 300 miljoen euro die is uitgetrokken voor milieu-aanpassingen. Walvisch hoopt dat de aangiftes een gunstig effect hebben op de plannen.

 

"Als zoveel mensen zeggen dat er iets moet veranderen, dan kun je daar als bedrijf niet meer omheen"

Sanne Walvisch, stchting FrisseWind.nu

"Ik heb geen directiefunctie bij Tata Steel, maar als je mij vraagt of ze nog om de kritiek heen kunnen, dan zeg ik: lijkt me niet. Als 1.100 mensen zeggen dat er acuut iets moet veranderen en via een officiële aangifte ook laten weten hoe ernstig het voor hen is, dan kun je er als bedrijf niet meer omheen. In december vorig jaar hebben ze de stappen aangekondigd; nog steeds is de invulling niet duidelijk." Ze ziet het liefst dat kooksfabriek 2 zo snel mogelijk dicht gaat. "Van alle installaties veroorzaakt dit fabrieksonderdeel de meeste milieuproblemen."

Walvisch is blij met de verduurzamingsplannen van de FNV. De vakbond presenteerde vorige week een plan voor de productie van staal op basis van wind- en waterstof. Walvisch: "We zijn blij dat de FNV nu ook is opgestaan voor duurzaamheid en gezondheid. Wat we wel zien is dat in hun plan sprake is van een onderzoeksfase. Dat is iets waar wij van zeggen: onze gezondheid wacht niet. Dus begin in elk geval met het sluiten van de kooksfabriek."

Tata Steel komt met invulling milieu-aanpak 

Tata Steel denkt 'op korte termijn' te komen met de concrete invulling van de verduurzamingsplannen, aldus een woordvoerder. Het bedrijf heeft 300 miljoen euro uitgetrokken voor verbeteringen van de installaties, die de overlast moeten beperken.

Tata Steel zegt op hun website het volgende over de rechtszaak: "We zijn op de hoogte van de aangiftes. We hebben een actieplan dat de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum beperkt en investeren daarin honderden miljoenen euro’s. Wij handelen naar beste eer en geweten. Wij hechten er waarde aan om altijd in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren zeer serieus.

Lees ook

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]