Ga naar Content

Ruim duizend mensen klagen Tata Steel aan vanwege vervuiling omgeving

1067 mensen doen aangifte tegen Tata Steel. Namens de omwonenden van het staalbedrijf overhandigt advocaat Bénédicte Ficq morgen de aangiftes bij het functioneel parket in Amsterdam. De mensen die aangifte doen, hebben Ficq in de arm genomen om een einde te maken aan de overlast door Tata Steel. 

Foto: NH Media/Dennis Mantz & DWDD & Frisse Wind Nu

Het concern stoot stoffen uit die schadelijk zijn voor de gezondheid van met name jonge kinderen. Uit een onlangs verschenen rapport van het RIVM blijkt dat in de IJmond meer mensen acute gezondheidsklachten hebben dan inwoners van vergelijkbare gebieden met zware industrie.

De klagers hopen te bereiken dat het Openbaar Ministerie (OM) gerechtelijke onderneemt tegen de directie en oud-directeuren van het staalbedrijf. Dat zou moeten gebeuren op grond van artikel 173a van het wetboek van strafrecht. Daarin wordt het met opzet verspreiden van schadelijke stoffen strafbaar gesteld. Hierop staat maximaal vijftien jaar celstraf. De aangiftes zijn verzameld via de site van FrisseWind.nl, een in Wijk aan Zee zetelende belangengroepering die het recht op frisse lucht eist.

"Ik ga er van uit dat het aantal aangiftes de komende tijd nog stijgt"

Advocaat Bénédicte Ficq

Onder de klagers zouden zich werknemers van Tata Steel bevinden. Dat is opmerkelijk. Mensen die bij het bedrijf werken, zijn over het algemeen loyaal aan hun werkgever. Ficq is verheugd over het aantal van 1067 aangiftes, maar sluit niet uit dat de stapel nog hoger wordt. "We zijn blij met wat we hebben, maar ik ga ervan uit dat het aantal aangiftes de komende tijd nog toeneemt. Het is iets dat de mensen erg bezighoudt. En terecht, we willen allemaal frisse lucht."

Eerder voerde Ficq een felle strijd tegen de tabaksindustrie, die zij 'crimineel gedrag' verweet vanwege het verslavende karakter van sigaretten. Er volgde een massale aangifte van enkele tienduizenden benadeelden en familieleden van overleden rokers. Het OM zag er uiteindelijk van af de tabaksindustrie te vervolgen.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]