Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Kan Tata Steel in IJmuiden blijven? Staatssecretaris komt met 'heldere voorwaarden'

10 mei 2021, 20.30 uur · Aangepast 10 mei 2021, 21.14 uur · Door Dennis Mantz

Als Tata Steel niet groener en schoner wordt, dan is het maar de vraag of het bedrijf een toekomst heeft in IJmuiden. Staatssecretaris Stientje van Velthoven legt de bal bij het staalbedrijf: "De staalsector zal schoner en groener moeten worden en dan is dat aan het bedrijf zelf om te bepalen of ze dat kunnen in Nederland."

Beeldbewerking. Foto Binnenhof: Zairon - Own work, CC BY-SA 4.0 | Achtergrond: Dennis Mantz / NH Nieuws

Hoe heeft het zover kunnen komen dat mensen letterlijk ziek worden van de lucht in de IJmond? Zijn er lessen te trekken? En belangrijker: is de overheid wel in staat om de inwoners voldoende te beschermen? 

NH Nieuws sprak met de bestuurders die Tata Steel moeten controleren: de staatssecretaris, de gedeputeerde van de provincie en de wethouder van de gemeente Velsen. In drie afleveringen gaan zij in op prangende vragen. Vandaag: heeft het staalbedrijf nog wel een toekomst in Nederland?

Bekijk de antwoorden van de bestuurders in onderstaande video

Heeft Tata Steel toekomst in Nederland? - NH Nieuws

Meer Tata Steel & de overheid
NH Nieuws sprak in een drieluik met de bewindspersonen uit drie bestuurslagen: demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Jeroen Olthof (Noord-Holland) en wethouder milieu in Velsen, Sebastian Dinjens. Donderdag liet NH Nieuws al zien dat het toezicht op Tata Steel jarenlang faalde. Zaterdag gaf de gedeputeerde aan voorlopig machteloos te staan tegen de staalreus. Dit is voorlopig het laatste deel.

Inmiddels staat het vast: mensen in de IJmond worden ziek van de slechte lucht. Opnieuw joeg de uitkomst van een RIVM-onderzoek de inwoners van de IJmond schrik aan. Eerder werd ook al bekend dat er op sommige plekken in Beverwijk en IJmuiden longkanker tot wel vijftig procent vaker voorkomt dan in de rest van Nederland. Hoewel een direct verband door het RIVM niet werd gelegd, zijn de ogen vooral gericht op de grootste vervuiler in het gebied: Tata Steel.

Niet alleen Tata Steel zelf, maar ook de overheid ligt al langere tijd onder vuur. Omwonenden voeren een verbeten strijd om de leefbaarheid te verbeteren tegen Tata Steel, maar ook tegen het zogeheten bevoegd gezag: de Provincie Noord-Holland. Ondertussen buigt de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich over de vraag of de overheid de inwoners wel voldoende beschermt. En hoopt advocaat Bénédicte Ficq het Openbaar Ministerie te overtuigen om een strafzaak te beginnen voor het 'moedwillig schaden van mens en dier'. 

300 miljoen euro 

Tata Steel liet eerder in een reactie weten hard te werken aan maatregelen die de impact op de omgeving verder verminderen. Zo maakte Tata Steel eind maart bekend om samen met het Rijk de verduurzaming van het bedrijf aan te pakken. Een van de oplossingen zal zijn om de CO2 die wordt afgevangen op te slaan in lege gasvelden in zee. 

Het staalbedrijf wil 300 miljoen euro uittrekken om de overlast aan te pakken. Wat ze precies gaan doen is nog onduidelijk. Het pakket aan maatregelen wordt binnenkort bekend gemaakt.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]