Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Het regent vissen in Enkhuizen: Aalscholvers slaan hun slag in afgesloten gracht

1 februari 2022, 16.05 uur · Aangepast 1 februari 2022, 23.11 uur · Door Maarten Edelenbosch

Het regent dode vissen in Enkhuizen. Op verschillende plekken rondom de Zuider Havendijk liggen ze op straat. Inderdaad afkomstig uit het water, waar vorige week nog honderdduizenden vissen zaten te happen naar adem. 

Aalscholvers in Zuider Havendijk laten vissen regenen - NH Nieuws

Oorzaak zijn de aalscholvers. Als een getraind leger trekt de grote groep gezamenlijk door de gracht, en eten ze al het vis op die ze onderweg tegenkomen. "Elke aalscholver eet drie tot vier grote vissen op. En dan kunnen ze niet meer opstijgen en kwatten ze de vissen uit. Zodoende liggen die hier allemaal op straat", vertelt een voorbijganger.

Vorige week werd na een grote reddingsactie zo'n beetje tweederde van de vissen met een net weggesleept, om zo weer zuurstof in het water te krijgen. Daarna werd de gracht afgesloten om te voorkomen dat ze zouden terugkeren. Maar daardoor hebben de aalscholvers ook vrij spel, en is er sprake van een lopend buffet.

Aalscholvers vliegen tegen ramen en auto's

Het is een bijzonder beeld. De vogels zijn zo volgevreten dat ze letterlijk neerstorten. We zien het voor ons neus gebeuren. De aalscholver valt, gooit een vis uit z'n bek, staat op en vliegt weer weg. Een buurtbewoner kan erover meepraten: "Ze vliegen tegen mijn ramen aan, en ook de auto die hier stond. Die heb ik maar even weggezet."

Er wordt veel geklaagd over de aalscholvers. De vogels waren er waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor dat de vissen eerder de gracht bij de Zuider Havendijk in waren gevlucht. En er wordt hardop afgevraagd of de reddingsactie de aalscholvers niet uiteindelijk hebben gelokt naar de doodlopende gracht.

"Die actie was niet nodig geweest", zegt een voorbijganger. "Er zijn hier gewoon teveel aalscholvers, daar moeten ze er wat van opruimen. De natuur gaat ervan naar de klote. Niet alleen vissen, maar ook de bomen gaan dood."

Reactie Hoogheemraadschap: "Kunnen niks tegen aalscholvers doen"

Woordvoerder Jorrit Voet, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), zegt verrast te zijn door de komst van de aalscholvers. "We hadden begrepen dat ze niet in de gracht zouden komen, omdat ze daar door de bomen niet konden wegvliegen. We vinden het heel vervelend dat dit gebeurt, maar kunnen er niks aan doen. Het is een beschermde diersoort."

De kritiek op de reddingsactie was wel bekend. "Er werd gezegd dat we ze naar de aalscholvers hebben gedreven. Maar die zitten al vier maanden in de haven, en toen werden ook niet alle vissen opgegeten. Als we niks hadden gedaan, waren de vissen gestikt, of hadden de aalscholvers ze alsnog gevonden. En dan was het nog erger geweest."

Net weggehaald

Toch wil het Hoogheemraadschap niet lijdzaam toekijken hoe de aalscholvers de gracht leeg eten. "Het visnet waarmee de gracht is afgesloten, wordt weggehaald zodat de vissen weg kunnen. Maar we houden in de gaten of de andere vissen nu niet massaal terugkeren."

Het water is dinsdagochtend ook onderzocht. "De kwaliteitsonderzoeken zijn goed. Er is voldoende zuurstof voor de vissen. Eén beluchter (pomp) wordt weggehaald. De andere blijf nog een paar dagen staan."

"Als wij zien dat het druk is bij een restaurant gaan we ook naar binnen"

Douwe Greydanus, vogelaar

Vogelaar Douwe Greydanus, lid van de Koninklijke Nederlandse Historische Natuur Vereniging voor Veldbiologie, ziet het probleem niet zo. "Die reddingsactie is goed geweest. Maar die aalscholvers vinden zo'n plek natuurlijk een keer. Ze werken samen, dus dan is het kat in het bakkie. Zij moeten ook overleven. Als we zien dat het druk is bij een restaurant, gaan we ook naar binnen."

Volgens Greydanus zijn er juist minder aalscholvers dan voorheen, onder meer ook door de winter van vorig jaar. "Het lijken er veel, omdat ze in groepen jagen. Maar uiteindelijk is de overlast maar tijdelijk. Morgen kunnen alle vissen al weg zijn. En als er niks meer te eten is, gaan ze gewoon weg."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]