Ga naar Content
West-Friesland

Aalscholvers hebben lak aan 'vogelverschrikkers' in haven Enkhuizen

7 maart 2019, 19.21 uur · Aangepast 7 maart 2019, 21.11 uur
Door: · Foto: Bas van Saaze

Ze moesten de grote kolonie aalscholvers uit de haven van Enkhuizen houden: de grote blauwe, plastic dolfijnen. Een aantal weken lukte dit heel goed. Maar alles went, zo ook voor aalscholvers. Vandaag zaten ze namelijk weer in groten getale in het water op zoek naar lekkernij en lieten de 'vogelverschrikkers' compleet links liggen.

Dit tot grote ergernis van Martien Laan, penningmeester van visvereniging Ons Genoegen, die weet dat de aalscholvers voor grote overlast zorgen tijdens het paarseizoen. "Het heeft een tijdje gewerkt, maar daar komt natuurlijk een einde aan. Die beesten hebben op een gegeven moment ook wel door dat die opblaasbare poppen niks doen", aldus Laan tegen NH Nieuws. 

Dat het een tijdje wel heeft gewerkt, was goed te zien toen Laan vorige week een bezoekje bracht aan de haven in Medemblik. "Daar stikt het op dit moment van die beesten. Daar blijft niks van de vis over. Er is op geen enkele manier geprobeerd de aalscholvers uit het water te halen en ze veroorzaken daar veel meer overlast dan in Enkhuizen", weet Martien Laan te vertellen. 

Lees ook: Bijzondere 'dolfijnen' gespot in de haven van Enkhuizen

De opblaasbare zoogdieren zijn namelijk neergelegd door fanatieke vissers. Rond deze tijd van het jaar breekt het paarseizoen aan voor de aalscholver, een beschermde vogel. Inmiddels is de vogelkolonie gegroeid en veroorzaken deze vogels de nodige overlast. De 'dolfijnen' moeten deze overlastveroorzakers wegjagen.

Uitvogelen
Laan moppert: "Zolang de vogels beschermd zijn, kun je er weinig aan doen. Het is nu even uitvogelen hoe we op een natuurvriendelijke manier de aalscholver kunnen wegjagen."

Ook onder een Facebook-bericht, waarop je de aalscholvers naast de dolfijnen ziet zwemmen, reageren mensen die last ervaren van de vogels. "Ze zijn weer in grote getale in de Oosterhaven aanwezig! De dolfijnen mogen wel opgeruimd worden", is een reactie van een omwonende. 

Schijten alles onder
"Ze schijten echt alles onder. Ze gaan met massa's in de bomen zitten en alles zit daarna onder de poep. We vinden ook de nodige half opgevreten dode vissen op de kant. Ze proberen ze dan mee te nemen in hun mond, maar laten ze alsnog vallen", vertelde een inwoner eerder aan NH Nieuws.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!