West-Friesland

Bijzondere 'dolfijnen' gespot in de haven van Enkhuizen

27 februari 2019, 14.34 uur · Aangepast 27 februari 2019, 15.10 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

Als je in de buurt komt van de Oosterhaven in Enkhuizen, is je misschien een vreemd plastic natuurverschijnsel opgevallen. Er liggen sinds een paar weken namelijk tientallen opblaasbare dolfijnen in het water. NH Nieuws ging op onderzoek uit en kwam erachter dat ze wel degelijk een doel dienen.

De opblaasbare zoogdieren zijn namelijk neergelegd door fanatieke vissers. Rond deze tijd van het jaar breekt het paarseizoen aan voor de aalscholver, een beschermde vogel. Inmiddels is de vogelkolonie uitgegroeid tot honderden aantallen en veroorzaken deze vogels de nodige overlast. De 'dolfijnen' moeten deze overlastveroorzakers wegjagen.

Tranen in de ogen
Visvereniging 'Ons Genoegen' heeft drie jaar geleden meerdere visvijvers aangelegd in Enkhuizen. Hier werd destijds voor duizenden euro's aan vis geïnvesteerd om de recreatieve sport te beoefenen. "En dan komen die vogels met honderden aangevlogen en zie je zo dat al je vis in één keer wordt opgegeten. Nou, dan sta je met tranen in je ogen te kijken", vertelt Martien Laan van de vereniging. De organisatie is destijds al begonnen met het plaatsen van de opblaasbare dolfijnen in hun vijfers en lokale vissers hebben de vogelverschrikkers nu ook in de Oosterhaven geplaatst.

Overlast van poep en dode vis
Naast de vissers ervaren ook de inwoners overlast van de aalscholver. "Ze schijten echt alles onder. Ze gaan met massa's in de bomen zitten en alles zit daarna onder de poep. We vinden ook de nodige half opgevreten dode vissen op de kant. Ze proberen ze dan mee te nemen in hun mond, maar laten ze alsnog vallen", vertelt een inwoner.

De visvereniging beaamt dit en vertelt dat de vogels massaal samenkomen om in één vlucht alle vissen het stuipen op het lijf jagen. De vissen schieten dan van angst met tientallen uit het water en belanden op de kant. Hier worden ze vervolgens aangevreten.

Lees ook: Duizenden spreeuwen zorgen voor ongekend spektakel in Enkhuizen

De vogels zijn een beschermde diersoort en daarom kan er niets worden gedaan aan dit natuurverschijnsel. De dolfijnen worden daarom gezien als een diervriendelijke oplossing voor het probleem. "Het werkt wel", vertellen de vissers en buurtbewoners.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een leuke anekdote of verhaal omtrent de aalscholvers in Enkhuizen? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp