Ga naar Content

Last van de vastgelopen woningmarkt? Dit zijn vijf alternatieven

Betaalbare woningen zijn moeilijk te vinden en de woningmarkt staat muurvast. Dit zal voor weinig mensen nieuws zijn, er wordt dan ook al hard gezocht naar alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld ook je eigen wooncoöperatie opzetten of een grote villa splitsen in meerdere huizen. Wij zetten vijf alternatieven voor jou op een rij.

Foto:

Start een eigen woningcoöperatie

Een wooncoöperatie is de tegenhanger van een wooncorporatie. Het scheelt maar een letter, maar het verschil is groot. Een wooncorporatie is een door de woningwet gereguleerde stichting of vereniging die wordt gecontroleerd door het Rijk. "Bij een wooncoöperatie bouwen de bewoners zelf hun woningen, en huren eigenlijk van zichzelf", legt Clemens Mol van stichting !WOON uit.

Coöperatie De Warren in Amsterdam kreeg in 2018 een bouwkavel toegewezen en is al begonnen met bouwen. De komende jaren gaat de gemeente nog eens dertien kavels uitgeven voor wooncoöperaties.

Stichting !WOON wil graag meer mensen informeren over de coöperaties en cursussen geven om er zelf een op te richten. "Daarmee zijn we denk ik in staat om een beweging te laten ontstaan, die voor betaalbare woningen gaat zorgen."

Neem genoegen met minder

De zogenoemde 'Tiny House-beweging' begint langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen in Noord-Holland. Inmiddels staan er mobiele mini-woningen in Alkmaar, Haarlem, Den Helder en Heemskerk. 

De kosten voor de aanschaf van een tiny house liggen tussen de 25.000 en 40.000 euro voor een zelfgebouwde versie en tussen 40.000 tot 100.000 euro wanneer je het werk uit handen geeft. Als je gebruik maakt van zonnepanelen en een biologisch toilet is het niet nodig om de woning aan te sluiten op het licht- en rioleringsnetwerk.

Nicole Honingh woont sinds oktober 2019 samen met haar hond in zo'n tiny house van 25 vierkante meter in Heemskerk, en dat bevalt haar prima. "Ik wek mijn stroom op via zonnepanelen, dus als de zon schijnt moet ik er aan denken om mijn laptop of telefoon op te laden. Verder blijft het leven eigenlijk gewoon hetzelfde."

Lees ook

Begin een hofje voor senioren

Niet alleen starters hebben last van de krappe woningmarkt, ook voor de ouderen kan het een doorn in het oog zijn. "Ze hebben ruimte nodig, ook als ze ziek worden. Ze moeten hun eigen regie houden en zonder zorgen", vertelt Jennifer aan NH Nieuws.

Daarom opende zij in 2019 het Polderhofje in Anna Paulowna. Dat is eigenlijk een dorpje op zich, waar senioren zelfstandig kunnen wonen en - als ze het nodig hebben - zorg kunnen krijgen.

Het hofje is gebouwd in oud-Hollandse stijl met trapgevels, klokgevels, een waterpomp en in het midden een grasveld. Daaromheen zitten de nieuwe bewoners samen in de zon koffie te drinken. Hier hebben ze alle ruimte. "Want Ik wil niet dat mensen op veertig vierkante meter moeten eindigen."

Verzamel lotgenoten en neem het heft in eigen handen

De woningcrisis is inmiddels zo wijdverspreid dat het ook de woningmarkt in de kleinere dorpen aantast. De vrienden Bram op den Kelder, Ruben Langedijk en Ted Klaver uit het dorp De Weere zagen dat generatiegenoten steeds vaker hun eerste huis buiten het dorp kopen, omdat er geen betaalbare woningen zijn binnen het dorp. De West-Friese vriendengroep besloot actie te ondernemen en zelf een kleinschalig woningbouwproject op te zetten.

Dat er starterswoningen komen, is van belang voor de toekomst van een klein dorp, vertelt initiatiefnemer Ruben aan NH Nieuws. "Als starters en ouderen in De Weere blijven wonen, kunnen ook voorzieningen zoals bijvoorbeeld de voetbalclub en basisschool blijven bestaan."

Splits villa's in meerdere huizen

Als er voor het bijbouwen van nieuwe woningen te weinig plek is, terwijl de vraag naar nieuwe woonruimte hoog blijft. Dan moet je creatief nadenken. De gemeente Bergen bedacht een nieuw middel bij de strijd tegen de woningnood: het splitsen van ruimere woningen en villa's in meerdere huizen. 

Normaal gesproken loopt zo'n vergunning voor het splitsen van een woning in de duizenden euro's, maar nu neemt de gemeente Bergen de kosten op zich. Bergen heeft namelijk te maken met flinke vergrijzing en geen ruimte voor nieuwe woningen. 

Mede hierdoor is Bergen de sterkst vergrijzende gemeente van Nederland. Het wegtrekken van jonge mensen heeft dan weer grote gevolgen voor de gemeente zelf. "Daardoor sluiten bij ons de scholen, maar ook andere voorzieningen als huisartsenpraktijken komen onder druk te staan. Dat betekent dat we als gemeente wel iets moeten gaan doen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.