Ga naar Content

Opkomst van Tiny Houses in Noord-Holland: wonen op 25 vierkante meter

HEEMSKERK - De zogenoemde ‘Tiny House-beweging' begint langzaam maar zeker voet aan de grond te krijgen in Noord-Holland. Inmiddels staan er mobiele mini-woningen in Alkmaar, Haarlem, Den Helder en Heemskerk. Andere gemeenten hebben ook interesse getoond in deze nieuwe manier van wonen.

Foto: Nicole Honingh

Nicole Honingh woont sinds oktober 2019 samen met haar hond in een woning van 3 bij 8.5 meter in Heemskerk. Samen met drie buren mag ze tot eind 2023 op locatie ‘Het Regenbooghuisje’ blijven wonen. Ondanks de kleine ruimte is haar woning van alle gemakken voorzien.

Honingh: “Ik ben een kind van de 20ste eeuw en had geen zin om terug te gaan naar de middeleeuwen. Het huisje moest van alle gemakken voorzien zijn die ik in mijn stenen huis ook had. Nu moet ik alleen meer rekening houden met de momenten waarop ik bepaalde dingen doe: ik wek mijn stroom op via zonnepanelen, dus als de zon schijnt moet ik er aan denken om mijn laptop of telefoon op te laden. Verder blijft het leven eigenlijk gewoon hetzelfde.”

Voordelen

Het grootste voordeel bestaat volgens haar uit de manier waarop ze haar woonruimte optimaal kan benutten.

Honingh: “Alle ruimte wordt nu gebruikt. In huurwoningen heb ik als alleenstaande wel eens ‘belachelijk’ veel ruimte gehad. Ik heb ooit in mijn eentje in een woning met vier kamers geleefd. Daar had bij wijze van spreken nog een extra gezin in kunnen wonen.”

Foto: Nicole Honingh

Kosten

De kosten voor de aanschaf van een Tiny House liggen tussen de 25.000 en 40.000 voor een zelfgebouwde versie en 40.000 tot 100.000 euro wanneer je het werk uit handen geeft. Dankzij het gebruik van zonnepanelen en een biologisch toilet is het niet nodig om de woningen aan te sluiten op het licht- en rioleringsnetwerk.

Veel Tiny Houses zijn van wielen voorzien, omdat veel locaties een beperkte verblijfstijd hebben, bewoners kunnen daar niet hun hele leven blijven staan.

Honingh: “In deze pionierstijden heb je wielen nodig. Je hangt mijn woning niet zomaar achter een auto, maar de wielen maken het verplaatsen wel gemakkelijker, als dat nodig blijkt te zijn.”

Een mobiele woning op wielen is officieel geen onroerend goed, waardoor banken geen hypothecaire leningen verstrekken voor dit type onderdak. Dit levert soms problemen op voor geïnteresseerden die het bedrag niet uit eigen zak kunnen betalen. Door geen wielen onder een Tiny House te plaatsen kan de eigenaar wél aanspraak maken op een hypotheek, maar ook in dit geval zijn geldschieters terughoudend.

Lees ook

Onbegrepen

Niet iedereen is blij met de komst van de Tiny Houses en hun bewoners.

Honingh: “Ik mis acceptatie van de omgeving. We krijgen het ene handhavingsverzoek na het andere. Er gingen verhalen de rondte dat de poep hier gewoon in de heg gegooid zou worden. We konden die mensen gelukkig uitleggen hoe alles in zijn werk gaat.”

Toch blijven sommige buurtbewoners sceptisch, ondanks de rondleidingen en open dagen die de bewoners van Het Regenbooghuisje jaarlijks organiseren.

Honingh: “We hebben hier brievenbussen op het terrein staan, daar stond een ombouw omheen en die moest weg, omdat het bouwwerk niet aan de regels voldeed. Het gevolg is dat de brievenbussen nu continu omwaaien als er wind opsteekt. De jurist van een aangrenzende bewoner laat ons niet met rust.”

Benieuwd naar Nicoles woonavontuur? Volg dan haar persoonlijke Facebook pagina.

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!