Ga naar Content

Twee jaar na de brand draait de molen Ceres weer: "Nu nog wind"

Nog geen twee jaar na de verwoestende brand kunnen de wieken van de molen Ceres de eerste rondjes draaien. Een uniek moment, maar daar heb je wel hulp van moeder natuur bij nodig. "Nu nog wind", zegt molenaar Johan Ooijevaar met een lach.

Molen Ceres draait weer met de wieken - NH Nieuws

Er is niets wat de molenaars en de vrijwilligers op dit heugelijke moment van slag maakt. "We liggen in het midden van een hogedrukgebied. Dus we moeten zelf een handje helpen", aldus Ooijevaar. Dus duwt de één na de ander zo hard mogelijk tegen de wieken, en met succes.

"Hij doet het, het is feest", schreeuwt de molenaar blij uit, en gejuich volgt. Het betekent overigens nog niet dat molen alweer meel kan gaan malen. Daarvoor moet binnen nog het nodige gedaan worden.

Brandbeveiliging

De brand op oudjaarsavond 2019 ontstond hoogstwaarschijnlijk door een vuurpijl die in de rieten kap belandde. Daarom is bij de restauratie gekeken of die extra beschermd kon worden. Dat gebeurt door middel van een soort sprinklerinstallatie aan de buitenkant.

"Dan wordt het bovenste riet, waar toen ook de brand begonnen is, die wordt ook nat. Dat wordt ieder half uur gesproeid. Wat er van buitenaf bovenop valt zet de molen niet meer in brand". legt de molenaar uit. 

Volgend jaar maart moet de molen echt helemaal klaar zijn voor gebruik en wordt dan ook officieel heropend.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]