Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Dit is er nog over van de historische Ceres-molen in Bovenkarspel...

1 januari 2020, 10.07 uur · Aangepast 1 januari 2020, 14.09 uur · Door Redactie

BOVENKARSPEL - De grote brand gisteravond in Bovenkarspel heeft de Ceres-molen grotendeels verwoest. Volgens de molenaar is de brand waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk. 

Ceres-molen Bovenkarspel is afgebrand - NH Nieuws

Het rijksmonument aan de Broekerhavenweg is zwartgeblakerd. Naast de wieken staat er alleen nog een geraamte van de ooit zo geliefde trouwlocatie van gemeente Stede Broec. 

"Je denkt eerst: dat bestaat niet", vertelt de molenaar vanochtend aan NH Nieuws. "Door de dichte mist leek het nog wel een klein brandje. Maar toen hoorde ik de brandweer, en was er een vuurzee. Toen dacht ik: de molen gaat ten onder."

Buurtbewoners reageren geschrokken. "Heel erg zonde, want deze molen hoort echt bij ons dorp", zegt een buurvrouw die is komen kijken.

Er wordt nog onderzocht hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Maar diverse bronnen, onder wie de molenaar, zeggen tegen NH Nieuws dat het gaat om vuurwerk.

Opbouwen

Van de molen is alleen een deel van de houten constructie over, net als de wieken. De molenaar prijst het werk van de brandweer. "Wat ze hebben weten te redden is een wonder, dat ze dat hebben wete nte behouden."

Mogelijk kan de molen dan ook worden hersteld. "Misschien is dit wel de redding voor later. dat ze hem weer kunnen opbouwen."

Een buurtbewoner zegt daar in ieder geval bij te willen helpen. "We zullen graag doneren, misschien kunnen we een inzamelingsactie starten."