Ga naar Content

Confrontatie tussen demonstranten en politie op IJmuidens Plein 1945

Op plein 1945 in IJmuiden ontstond vanmiddag tegen 16.00 uur korte tijd een confrontatie tussen demonstranten van Defend-groepen en de politie. De massaal toegesnelde ME had het plein razendsnel leeg geveegd. Het gonsde al de hele dag in de provincie dat er een flinke demonstratie aan zat te komen: eerder verzamelde er al tientallen agenten bij het Amsterdamse Museumplein en in het Hilversumse Media Park

Foto:

Op beelden op Facebook is te zien dat er vuurwerk werd afgestoken. Er was veel politie op het plein. De politie zou strenger hebben opgetreden omdat er een noodbevel door de burgemeester was afgegeven "vanwege ernstige vrees voor de openbare orde".

Nadat de betogers uiteen waren gedreven, zijn ze naar omliggende woonwijken gelopen. Daar rijdt de politie nu rond.

Op meerdere plekken in Nederland werd er vandaag aangekondigd dat er demonstraties zouden plaatsvinden. Het Media Park en centrum van Hilversum zijn uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Volgens de gemeente Hilversum zijn er 'duidelijke aanwijzingen' dat demonstranten gelieerd aan 'Defend-groepen en andere extremisten' de openbare orde willen verstoren. Deze groepen zouden eerder hebben opgeroepen tot het gebruik van geweld met wapens tegen de politie. 

Eerdere demonstraties

Vorig jaar en begin dit jaar kwamen acties van de groepering regelmatig in het nieuws, vooral omdat de gemeente of politie er ingreep. Dit gebeurde voor het eerst rond de Sinterklaasintocht.

Op het oude spoorviaduct in IJmuiden werd door de Zwarte Pieten Actiegroep een spandoek met de tekst 'Welkom Sint en Zwarte Piet' opgehangen, waarna tegenstanders het woord 'Zwarte' weghaalde. Defend IJmuiden hing het weer terug. De gemeente besloot hierop het spandoek helemaal te verwijderen, omdat de veiligheid in het geding zou zijn.

Een week later volgde er een nieuwe actie: 's nachts werden op meerdere plekken in IJmuiden spandoeken opgehangen en graffiti op gebouwen gespoten met de tekst 'I love Zwarte Piet'. Diezelfde dag verwijderde de gemeente wederom de spandoeken en de graffiti.

Het spandoek werd op zondagochtend vroeg door de leiding van de Albert Heijn verwijderd - Foto: Defenders IJmuiden

Op 19 december volgde er weer een actie, ditmaal tegen de coronamaatregelen. De demonstratie, voor het stadhuis in IJmuiden, ging gepaard met het afsteken van vuurwerk. Ook werd er geen afstand gehouden. Daarom verzocht de politie om de demonstratie te beëindigen.

Een tweede demonstratie vond plaats op 9 januari en werd aangekondigd via social media. Wel werd aan de deelnemers van de demonstratie tegen de 'indirecte vaccinatieplicht' gevraagd om geen vuurwerk af te steken of muziek op te zetten. Ook werd ditmaal de demonstratie van tevoren aangemeld bij de gemeente. De demonstranten kregen één uur de tijd voor de manifestatie.

Bekijk hieronder beelden over een eerdere demonstratie van Defend IJmuiden.

Coronaprotest in IJmuiden vroegtijdig beëindigd - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]