Ga naar Content

Elfmaal provinciaal eremetaal: dit zijn onze medaillewinnaars op de Olympische Spelen

Voor Nederland zijn de Olympische Spelen van 2021 de meest succesvolle ooit geworden. Met 36 medailles eindigt ons kleine landje op de zevende plaats op de medaillespiegel. Hieronder zie je wat Noord-Hollandse sporters hebben gepresteerd in Tokio.

Anouk Vetter, Frederique Matla, Arno Kamminga en Matthijs Büchli - Foto: Pro Shots & Orange Pictures

Goud

Nederland kende een stroeve start op de Spelen, mede door een aantal coronabesmettingen in de roeiploeg. Desondanks greep de dubbelvier mannen de eerste gouden plak voor Nederland, met daarin de Amsterdammers Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma en Tone Wieten.

Het volgende goud voor Noord-Holland liet vervolgens even op zich wachten. In de slotdagen van de Spelen won baanwielrenner Matthijs Büchli uit Santpoort goud met de teamsprint. Hij reed in de kwalificatie mee, maar mocht ondanks zijn prestatie niet op het podium staan. Tot groot ongenoegen van de baanwielrenners.

Tekst loopt door onder de foto's.

De hockeyvrouwen lieten Nederland eveneens juichen. Zij wonnen goud door in de finale Argentinië te verslaan (3-1). Frédérique Matla uit Huizen kroonde zich tot topscorer van het toernooi. De Noord-Hollandse Eva de Goede, Maria Verschoor, Felice Albers en Lauren Stam namen revanche voor de verloren olympische finale in 2016 tegen Groot-Brittannië.

Zilver

In de eerste week van de Spelen haalden de roeiers veel medailles binnen. De vrouwen vier-zonder kwamen net tekort voor het goud, maar Veronique Meester van A.S.R. Nereus eindigde op 0,34 seconde achter Australië wel met een zilveren plak. Ook de dubbeltwee met daarin Melvin Twelhaar van G.S.R. Aegir pakte zilver.

Tekst loopt door onder de foto's.

Hoewel Nederland teleurstelde tijdens het zwemmen, liet Arno Kamminga ons twee keer juichen. De Amsterdammer won zilver op de 100 meter schoolslag en 200 meter schoolslag. In het Olympisch Stadion van Tokio was Nederland echter verrassend succesvol tijdens het atletiektoernooi. Anouk Vetter won zilver op de meerkamp dankzij een ijzersterk optreden.  Heerhugowaarder Tony van Diepen en Santpoorter Jochem Dobber pakte met de estafettemannen zilver op de 4x400 meter.

Tekst loopt door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Brons

Opvallend genoeg ging Noord-Holland er alleen twee keer met brons vandoor bij het roeien. De dubbeltwee met de Amsterdamse Roos de Jong werd derde achter Roemenië en Nieuw-Zeeland. Ook het duo Marieke Keijser en Ilse Paulis werd derde. Zij gingen een groot gedeelte van de wedstrijd aan kop, maar een mispeer van Keijser zorgde ervoor dat ze met brons genoegen moesten nemen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]