Ga naar Content

Baanwielrenner Matthijs Büchli pakt olympisch goud op teamsprint

De Nederlandse baanwielrenners hebben olympisch goud gewonnen op de teamsprint. Zonder Matthijs Büchli snelden de equipe in de finale naar een nieuw olympisch record van 41,369 seconden. De Santpoorter mag wel het goud in ontvangst nemen, omdat hij de openingsrit heeft gereden.

Matthijs Büchli (r) wint goud op de teamsprint - Foto: Orange Pictures

In de finale was Nederland veel te sterk voor Groot-Brittannië. De Britten konden in de openingsronde volgen, maar daarna viel de ploeg uit elkaar. Nederland reed daardoor soeverein naar de olympische titel.

Büchli deed voor Nederland de kwalificatie (42,142), maar de renner werd in de series en de finale vervangen door Jeffrey Hoogland. Openingsrijder Roy van den Berg en Harrie Lavreysen reden alle wedstrijden voor Nederland. In de series reed Nederland tegen Polen naar de snelste tijd (41,431) en verzekerde zich daarmee voor de strijd om het goud.

Bekijk hieronder de gouden race van de sprinters!

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Zoals afgesproken zat het teamsprinttoernooi er voor Büchli op na de kwalificatie. Toch heeft hij nog wel een strijd gevoerd om op het podium te mogen staan. "Ik heb er twintig minuten tegenaan lopen schoppen, maar het is een UCI-regel: als je de finale niet rijdt, mag je niet op het podium. Als ik er toch was opgegaan, was ik misschien uit de uitslag gehaald", zegt hij tegen de NOS. Een gouden medaille heeft hij wel om zijn nek hangen. "Het moet maar, ik ben blij man."

Op de Olympische Spelen van 2016 won Büchli zilver op de keirin. Büchli komt later deze week nog in actie op de keirin. "Ik denk dat het super belangrijk is", zegt Büchli over de rest van het baanwielrentoernooi in Japan. "Je gaat met goud het toernooi in. Alles dat minder was geweest dan goud, was een flinke tik geweest. Nu liggen we gewoon dik voor."

Jacques van Egmond

Het olympische goud van de teamsprinters betekent de eerste Nederlandse gouden medaille bij de mannen sinds 1932. In Los Angeles was Haarlemmer Jacques van Egmond toen de beste in het individuele sprinttoernooi.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]