Ga naar Content

Baanwielrenner Büchli mag naar de Spelen: "Blij dat er duidelijkheid is"

HAARLEM - Matthijs Büchli mag zich op gaan maken voor de Olympische Spelen in Tokio. De baanwielrenner uit Haarlem kreeg deze week te horen dat Nederland vier baansprinters afvaardigt naar de Spelen en Büchli is een van die vier namen. Eerder werd al bekend dat Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland heen zouden gaan, terwijl de vierde renner nog geselecteerd moet worden. 

Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Het voelt als een mooie beloning voor Büchli, die echter wel weet dat de échte beloning pas in Tokio kan worden opgehaald. "We zijn er nog lang niet en het doel is niet om er alleen maar heen te gaan", zegt de sprinter tegen NH Sport. "Het voelt wel als een eerste kleine overwinning, want het was best moeilijk om er heen te raken. Maar ik doe nu in ieder geval mee, dus dat is fijn."

Lang was er onduidelijkheid rondom de situatie van de Noord-Hollander. Hij vindt het dan ook fijn dat het nu duidelijk is dat hij kan toewerken naar de Olympische Spelen. Bovendien was het ook echt nodig om het te weten, vindt hij. "We zitten sinds maart al in training terwijl ik niet weet of ik train voor de Spelen. Verder hebben we ook niet echt wedstrijden die er toe doen."

"Mijn ambitie ligt meer bij de Spelen dan bij de wedstrijdjes er omheen"

baanwielrenner matthijs büchli

"De eerste wedstrijden waar je eventueel een beetje voor zou kunnen trainen die zijn pas in maart", vervolgt Büchli. "Toch ligt mijn ambitie toch echt meer bij de Spelen dan de wedstrijdjes die daarom heen worden verreden. Dat je nu zeker bent en weet dat je voor de Spelen traint, dat is alleen maar goed."

Intensiteit

De afgelopen tijd heeft ook Büchli door de uitbraak van het coronavirus weinig tot geen wedstrijden kunnen rijden. "Vervelend", zegt hij daarover. "Het is vooral lastig om jezelf zodanig af te beulen buiten de wedstrijden om met de intensiteit die je normaal gesproken bij officiële wedstrijden wel haalt. Daar ligt in principe het probleem. We gaan nu proberen om zelf wat interne wedstrijdjes te organiseren met de jongens onderling en misschien zelfs met twee landen op een veilige locatie. Zo komt je toch aan de intensiteit die je met wedstrijden ook haalt."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Pro Shots/Action Images

Over de kansen op de Spelen is de baanwielrenner duidelijk. "We hebben in ieder geval de grootste kans voor goud op de teamsprint. De Spelen zijn een hele andere wedstrijd. Letterlijk zelfs, omdat het format op de Spelen anders is dan we gewend zijn, met veel minder rust. Daar ligt onze kracht, omdat we met vier man staan. Je hebt er dan veel meer aan om een derde man te sparen. Ik denk dat we er heel goed voor staan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]