Sport

NL
V

Amsterdamse zwemmer Arno Kamminga pakt zilver op Olympische Spelen

26 juli 2021, 04.23 uur · Aangepast 26 juli 2021, 10.11 uur · Door Stef Swagers

De eerste Noord-Hollandse medaille is binnen op de Olympische Spelen. In Tokio zwom Amsterdammer Arno Kamminga naar zilver op de 100 meter schoolslag. 

Arno Kamminga met zijn zilveren medaille - Pro Shots / Thomas Bakker

Kamminga tikte in de finale aan na 58,00 seconden. De Brit Adam Peaty, de grote favoriet voor goud, was met 57,37 ruim sneller. De Italiaan Nicolo Martinenghi pakte het brons met een tijd van 58,33.

Quote

"De laatste meters waren heel zwaar, maar waar heb je het over. Echt kippenvel"

Zwemmer Arno Kamminga

"Geweldig! Dat ik dit in mijn eerste finale doe", reageert Kamminga bij de NOS. "Ik wist dat ik het kon, want ik ging er met de tweede tijd in. Maar je moet het toch maar even doen. Ik voelde het vanochtend wel qua spanning. De laatste meters waren heel zwaar, maar waar heb je het over. Echt kippenvel." Ook op de 200 meter schoolslag komt de zwemmer van NTC uit Amsterdam nog in actie.

Historisch

Met deze prestatie is Kamminga pas de derde Nederlander die een individuele medaille wint op de Olympische Spelen. Johannes Drost (1900) en Pieter van den Hoogenband (2000 en 2004) gingen hem voor.

Nederland staat na de derde dag van de Olympische Spelen op drie medailles. Naast Kamminga pakten ook de gemengde handboogschutters en wielrenster Annemiek van Vleuten zilver.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de uitzending op NH Radio

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]