Ga naar Content

'We' doen het goed op de Spelen: meeste Nederlandse medailles uit onze provincie

Onze provincie blijkt hofleverancier te zijn van eremetaal op de Olympische Spelen. Van alle Nederlandse medailles die ooit op de Zomerspelen gewonnen zijn, wisten atleten uit Noord-Holland de meesten te scoren. Maar liefst 237 plakken werden mee naar huis genomen, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers verzameld door Jeroen Heijmans.

Foto: Tokyo 2020

Ons land doet sinds 1900 mee aan de Olympische Zomerspelen. Sindsdien zijn er 245 gouden, 304 zilveren en 370 bronzen medailles gewonnen op de wedstrijden die elk vier jaar worden georganiseerd. In totaal zijn dat 919 medailles.

Het gaat dan om individuele medailles die sporters individueel kregen uitgedeeld. Bij een teamsport wint een land een medaille, maar nemen natuurlijk wel veel Olympiërs er een mee naar huis. Hoewel de meeste medailles door sporters uit Noord-Holland gewonnen zijn, scoorden Olympiërs uit Zuid-Holland de meeste gouden plakken.

Op gemeenteniveau zijn sporters uit Amsterdam de Olympiërs die het vaakst met een medaille terugkwamen. Maar liefst 101 plakken werden door Amsterdammers in de wacht gesleept. Ook sporters uit Haarlem deden het goed met 28 medailles. Relatief gezien werden er ook veel plakken gewonnen door sporters uit Hilversum, 15 medailles werden door hen in de wacht gesleept.

Kijk in onderstaande grafiek hoe veel medailles sinds 1900 zijn gewonnen door atleten uit jouw gemeente:

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.