Ga naar Content

Huizen gaat tot laatste snik door om omstreden bouwplan van tafel te krijgen

Huizen gaat tot het laatst door om te voorkomen dat er vlak over de gemeentegrens met Gooise Meren een metershoge woontoren gebouwd gaat worden. Huizen heeft grote problemen met de toren, omdat het niet zou passen tussen de natuur en bovenal de leefomgeving van een aangrenzende Huizer wijk aantast. 

De Driftweg in Huizen, met achter de bomen de plek waar de 43 meter hoge woontoren moet komen - Foto: Victor Nijenhuis

De metershoge woontoren moet komen op een stuk groen grenzend aan de Huizer Driftweg, net over de gemeentegrens met Gooise Meren. Het plan kwam een jaar geleden rauw op het dak van buurtbewoners aan de Huizer kant. Ze hadden er geen flauw benul van dat er op steenworp afstand van hun huizen gebouwd zou gaan worden. Dat ze er zo laat achter kwamen, is omdat vanwege de gemeentegrenzen niet Huizen, maar Gooise Meren de vergunningsaanvraag behandelt. 

Het eerste plan behelst de bouw van een zeker 33 meter hoge woontoren van tien verdiepingen met 37 woningen. Volgens de buurt past dat plan niet in de aangrenzende beschermde natuur en verpest het bovenal hun uitzicht. Ook zal veel verkeer richting de nieuwe huizen door hun buurt komen, waaronder straks het vele bouwverkeer. 

De beoogde bouwlocatie op de kaart. Het grondgebied is van Gooise Meren, de aangrenzende straten zijn al Huizen:

Andere plannen

Na de ophef besloot de projectontwikkelaar met nog twee alternatieve plannen te komen, maar met deze plannen kreeg hij geen voet aan de grond bij de bewoners. Het ene plan was qua oppervlakte kleiner, maar wel nog eens tien meter hoger.

Het andere plan zou volgens de ontwikkelaar voldoen aan alle regels van het nu geldende bestemmingsplan. De buurt betwist dat. Volgens hen zou er volgens het bestemmingsplan alleen een statig, en bovenal veel kleinschaliger, landhuis gebouwd mogen worden. 

Lees ook

Veel verzet

De laatste maanden is het al een tijdje stil rond de omstreden plannen, maar achter de schermen wordt er kennelijk nog steeds aan gewerkt. Dat merkt ook de Huizer politiek. Het merendeel van de gemeenteraad heeft ook grote problemen met de bouw op het stukje natuur. Eerder stelde Huizer wethouder Roland Boom het bouwplan al koste wat kost te willen voorkomen

De Huizer gemeenteraad doet daar nu, vlak voor het zomerreces, nog een schepje bovenop. Een brede meerderheid van de raad nam afgelopen week een motie aan waarmee burgemeester en wethouders wordt opgedragen 'met gebruik van alle relevante middelen, waaronder externe juridische bijstand, alle bebouwing anders dan die het bestemmingsplan op dit moment toelaat, te bestrijden'. Met andere woorden: Huizen moet tot de laatste snik doorgaan om het kolossale bouwplan te voorkomen. 

Hoe nu verder

De gemeenteraad noemt het bouwplan 'een forse inbreuk op de kwaliteit van het natuurgebied en de leefomgeving van de Huizer omwonenden' en stelt dat de 'belangen van de Huizer omwonenden in ernstige mate worden aangetast'. Daarnaast klinkt er kritiek vanwege het gebrek aan burgerparticipatie tot nu toe. 

Of de breedgedragen bezwaren van Huizen nog wat uithalen is overigens zeer de vraag, want zoals eerder gezegd gaat niet Huizen, maar Gooise Meren over de vergunningsaanvraag en de beoordeling van het bouwplan. Daar wordt de vergunningsaanvraag, het eventueel aanpassen van het bestemmingsplan en het bouwplan volgens alle geldende regels gewoon getoetst.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]