Ga naar Content

Explosief bij Poolse supermarkt, 19-jarige verdachte aangehouden

Bij de Poolse supermarkt in winkelcentrum de Beverhof in Beverwijk is vannacht opnieuw een explosief aangetroffen. Ook is er een 19-jarige man uit Amstelveen aangehouden in de Breestraat, niet ver van de winkel. De supermarkt is vandaag gewoon open.

Een specialst bij het verwijderen van het explosief - Foto: NieuwsFoto

De politie kreeg rond 1.00 uur een melding van een verdachte situatie bij de supermarkt. Agenten waren snel ter plaatse, en zagen de 19-jarige verdachte wegrennen. Zij konden hem kort daarna aanhouden.

In een persbericht heeft de politie inmiddels bevestigd dat zij bij de supermarkt een explosief vonden. nadat de omgeving was afgezet is het door specialisten weggehaald. De supermarkt is nu 'gewoon' open.

Sjoerd Hilarius, verslaggever van NH Radio, hoorde van een buurtbewoner dat de supermarkt deze week weer open zou gaan. Toen hij eerder vanmorgen voor de deur stond, was de supermarkt nog dicht en was de politie net weg.

Eerdere explosies 

De Poolse supermarkt in Beverwijk is twee keer eerder doelwit geweest van een explosie. In de nacht van 8 op 9 december vorig jaar was er een harde knal te horen in winkelcentrum De Beverhof. Drie dagen later volgde er een tweede explosie, nog zwaarder dan de eerste, waarna burgemeester Martijn Smit van 'een ongekende aanval op de rechtsorde' sprak. 

Eerder, in de nacht van 7 op 8 december brandde een Poolse supermarkt in Aalsmeer af na een explosie. Beide supermarkten hadden toen dezelfde eigenaar en naam Biedronka. Ondertussen heeft de Poolse supermarkt in Beverwijk nieuwe eigenaren en een nieuwe naam, Super Polo.

Verdachten

Na aandacht in het programma Opsporing Verzocht, waarin onder meer een jerrycan werd getoond, werden vorige maand Amsterdammers in de leeftijd van 20 tot 26 jaar opgepakt. Een van hen werd aangehouden in Frankrijk en uitgeleverd aan Nederland. 

De raadkamer van de rechtbank bepaalde vorige week dat een van de vier verdachten die zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk, Aalsmeer en enkele Noord-Brabantse plaatsen zijn zaak in vrijheid mag afwachten. In januari werd ook nog een 19-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de eerste aanslag in Beverwijk. Ook hij mag zijn zaak in vrijheid afwachten. 

Bekijk hieronder de reacties van burgemeester Martijn Smit en Beverwijkers op de 'onrust' na het gevonden explosief bij Super Polo: 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]