Ga naar Content

Haarlemse (96) is niet de enige die huis niet aan beleggers wil verkopen

Veel positieve reacties kwamen er vandaag op sociale media voor de 96-jarige mevrouw Du Maine die haar huis weigert te verkopen aan beleggers. De Haarlemse wil haar huis alleen verkopen aan starters. Dit lijkt steeds meer te gebeuren op de woningmarkt. 

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Van onze mediapartner NOS.

"Gemeenten, woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en huiseigenaren doen de afgelopen maanden steeds vaker pogingen om verkoop door beleggers in te dammen", zegt bijzonder hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. "Dat is een mooi signaal, want dat heeft uiteindelijk een positief effect voor de koopstarters."

Investeerders op de huizenmarkt hebben nog nooit zo veel woningen gekocht als in 2020, bleek in maart. Van de woningen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam werd 34 procent verkocht aan mensen die er zelf niet gingen wonen. "Beleggers kopen al sinds 2014 steeds meer woningen op om vervolgens te verhuren. Het is een olievlek die begonnen is in de Randstad, maar steeds verder is uitgebreid", zegt Conijn.

Het steeds toenemende aantal koophuizen in handen van beleggers is een van de redenen voor de prijsstijgingen op de woningmarkt, legt Conijn uit. Beleggers zijn sneller geneigd om te overbieden, omdat ze het geld makkelijker kunnen terugverdienen.

Tekst gaat verder onder het artikel.

Lees ook

De grote steden willen op korte termijn beleggers gaan verbieden huizen op te kopen voor verhuur. Dat moet de krapte en de hoge prijzen op de woningmarkt tegengaan. Meerdere gemeenten zijn de afgelopen jaren de strijd aangegaan met beleggers: zo bestaat in Hilversum bijvoorbeeld een 'zelfbewoningsplicht'. Dat betekent dat kopers van een nieuwbouwhuis er eerst minimaal drie jaar zelf moeten gaan wonen voordat ze het kunnen verkopen.

"Het is wel een mooi signaal dat mensen zich maatschappelijk verantwoordelijk voelen hiervoor"

Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt

Ook het ministerie bereidt een wet voor die deze plicht mogelijk maakt, zegt Conijn. "Het gevolg daarvan is dat er meer woningen beschikbaar komen voor starters, dat er minder dure huurwoningen komen, en ook dat koopwoningen betaalbaarder blijven."

Steeds meer huiseigenaren nemen, net als mevrouw Du Maine, het heft in eigen handen bij de verkoop, ook al kan dat betekenen dat ze minder geld voor hun huis krijgen. Een vermindering van het woningtekort levert het niet op, zegt Conijn, want je creëert hiermee geen nieuwe woningen. "Maar het is wel een mooi signaal dat mensen zich maatschappelijk verantwoordelijk voelen hiervoor. Dat kan echt een positief effect hebben voor koopstarters."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.