Ga naar Content

Hilversum gaat strijd met huisjesmelkers aan: opkopen huizen moet lastiger worden

Er moeten na de 'zelfbewoningsplicht', waarmee Hilversum het opkopen en voor buitensporige prijzen verhuren van nieuwbouwhuizen wil tegengaan, meer maatregelen komen tegen huisjesmelkers op de lokale huizenmarkt. Hilversum denkt aan een 'opkoopbescherming' waarmee voorkomen moet worden dat ook bestaande huizen in handen vallen van beleggers op de woningmarkt.

Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum heeft vanaf nu een 'zelfbewoningsplicht'. Dat betekent dat kopers van een Hilversums nieuwbouwhuis er voortaan eerst minimaal drie jaar zelf moeten wonen voordat ze het huis kunnen verkopen. Hilversum wil daarmee tegengaan dat gloednieuwe huizen worden opgekocht door huisjesmelkers die het huis als beleggingsobject zien en het daarna voor buitensporige prijzen verhuren. 

De maatregel wordt genomen zodat de lokale woningmarkt 'open' kan blijven voor Hilversumse starters en andere woningzoekenden. De woningmarkt zit nu vast, wat het voor Hilversummers moeilijk maakt om een huis te vinden in het dorp. Als de spaarzame nieuwe huizen meteen worden opgekocht door beleggers, helpt dat alles behalve mee.

Lees ook

De noodzaak van een zelfbewoningsplicht werd begin dit jaar nog eens pijnlijk duidelijk toen bleek dat pas opgeleverde nieuwbouwwoningen op het Lucentterrein door hun nieuwe eigenaren alweer te huur gezet waren. De huurprijzen logen er niet om: ze varieerden van 2.250 tot 3.000 euro per maand en dat was dan nog exclusief alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld water en licht. Dat zou ook op meer plaatsen in Hilversum gebeuren. 

Ook maatregelen voor bestaande huizen

Hilversum heeft de afgelopen maanden flink gesleuteld aan de zelfbewoningsplicht omdat er juridisch nogal wat haken en ogen aan bleken te zitten, maar gaat het vanaf nu als voorwaarde stellen aan ontwikkelaars als er ergens woningen worden gebouwd. Er gelden wel uitzonderingen op de plicht: zo geldt de zelfbewoningsplicht bijvoorbeeld niet als ouders een huis voor hun kinderen kopen.

De zelfbewoningsplicht geldt alleen voor nieuwbouwhuizen. Het is nog niet mogelijk om dezelfde voorwaarden ook te stellen bij de verkoop van al bestaande huizen. Toch kijkt Hilversum of het ook daar wat kan doen om huisjesmelkers en andere beleggers op de huizenmarkt kan tegengaan.

Er wordt gedacht aan een 'opkoopbescherming', waarmee kan worden bepaald dat koopwoningen niet onderverhuurd mogen worden. Ook dat moet het kopen van huizen door beleggers minder aantrekkelijk maken. Hilversum is met het doorvoeren van een opkoopbescherming nog wel afhankelijk van het Rijk. Volgens de huidige wetgeving is deze 'zelfbewoningsplicht voor bestaande huizen' nog niet mogelijk. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]