Ga naar Content
Gooi

Woningnood in Hilversum: "Ik had de keuze tussen dakloos worden of verhuizen"

2 maart 2020, 07.14 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

HILVERSUM - Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat is wat de overheid zou moeten doen, volgens Jeroen Pater. "Er zijn veel te weinig betaalbare woningen beschikbaar. Ik wil graag in Hilversum wonen, maar dat is onmogelijk."

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   

"Het is schandalig dat je zo lang op een woning moet wachten. Onbegrijpelijk dat je in een rijk land als Nederland zo lang bij iemand op de bank moet slapen zonder dat je je eigen thuis hebt," zegt woningzoekende Jeroen Pater. 

Een aantal jaar geleden raakte hij na een scheiding plotseling dakloos. "Ik verloor bijna gelijktijdig mijn baan en kon daardoor geen - voor mij - betaalbare huurwoning meer vinden in 't Gooi." Hij belandde niet op straat, maar sliep bij vrienden en in de noodopvang. "Maar toen dat ophield, had ik nog steeds geen huis."

Bekijk hier het interview dat NH Nieuws had met Jeroen Pater.

Tekst gaat verder onder de video.

200227_HUUR_GOOI - NH Nieuws

Geluk bij een ongeluk: Jeroen bleek al 29 jaar op de wachtlijst te staan voor een sociale huurwoning in Amsterdam. En zo verhuisde hij afgelopen november noodgedwongen naar Amsterdam Noord, veertig kilometer verderop. "Het is geweldig om weer een eigen plek te hebben, dat geeft rust. Het huis heeft maar één minpunt: het staat niet in Hilversum." 

Jeroen wil namelijk koste wat kost in Hilversum wonen. "Dit is mijn thuis. Hier heb ik mijn sociale leven, mijn hobbies en hier woont mijn dochter, die ik regelmatig ophaal uit school," vertelt hij. "In mijn nieuwe woning voel ik me thuis, maar in Hilversum voel ik me ook op straat thuis. Dat is waar ik hoor."

'Huiskamer'

Bij gebrek aan eigen huis in Hilversum, komt hij vaak in buurthuis De Geus in Hilversum Oost. "Het is één van mijn drie 'huiskamers' hier, de andere twee zijn bij vrienden thuis. Ik ben minstens drie keer per week in Hilversum, dus dan is het fijn om een plek te hebben waar ik even kan 'hangen' tussen afspraken door."

Over een tijdje hoopt hij weer naar Hilversum terug te verhuizen. "Als ik een jaar in Amsterdam woon, kan ik een verzoek doen tot woningruil. Er zijn vast genoeg mensen die vanuit Hilversum naar Amsterdam willen, dus daar heb ik mijn hoop op gevestigd," zegt Jeroen.

Crisisopvang

Voor mensen die ook op straat dreigen te belanden in Hilversum: Jeroen woonde drie maanden bij de crisisopvang De Vluchtheuvel en daarna een jaar (maximale woonduur) in tijdelijke woningruimte bij In between places.