Ga naar Content

Gekte op woningmarkt verspreidt zich over provincie, Haarlem 'koploper overbieden'

Lange tijd was het vooral een Amsterdams fenomeen, maar de laatste jaren gebeurt het ook op grote schaal in de rest van de provincie: woningen die boven de vraagprijs worden verkocht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder meer in Enkhuizen, Hoorn en Haarlem betaalden huizenkopers gemiddeld een paar procent meer dan de vraagprijs.

Foto: Adobe Stock/Alexey Fedorenko

In Amsterdam betaalden huizenkopers in 2017 gemiddeld 4,9 procent meer dan de vraagprijs, Amstelveen volgde op gepaste afstand met 0,8 procent. Daarmee was Amsterdam destijds koploper, maar in 2020 was dat Haarlem. Daar betaalden huizenkopers gemiddeld 6,3 procent meer dan de vraagprijs - in 2017 was dat nog maar 1,6 procent - tegenover 5,3 procent in Amsterdam. 

Ook in veel andere gemeenten werd in 2020 over het algemeen flink overboden.  Zo betaalden huizenkopers in Velsen gemiddeld 5,2 procent meer dan de vraagprijs en ook in Enkhuizen (4,5 procent), Hoorn (4,3 procent) en Heemskerk (3,5 procent) gaat het om een paar procent.

Bovendien nam het aantal gemeenten waar gemiddeld meer werd betaald dan de vraagprijs fors toe. In 2020 gebeurde dat in het grootste deel van de Noord-Hollandse gemeenten, in 2017 gebeurde dat alleen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem.

Ook worden woningen in Nederland steeds sneller verkocht. Volgens het CBS stond een verkochte woning in 2015 gemiddeld tien maanden te koop, maar dat is sindsdien steeds korter geworden. In 2020 ging het nog om ruim twee maanden. In geen enkele provincie duurde dat in 2020 gemiddeld langer dan drie maanden.

Vraagprijs of minder dan vraagprijs

Toch sloeg de gekte op de woningmarkt niet over naar alle gemeenten in de provincie. Zo werd er onder meer in Amstelveen, Beemster, Heemstede en Hilversum vorig jaar gemiddeld genomen niet meer betaald dan de vraagprijs. 

In Bergen, Blaricum, Bloemendaal, Heiloo en Huizen werd er gemiddeld zelfs minder betaald dan de oorspronkelijke vraagprijs.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.