Ga naar Content

Bouwval van ton naar vier ton na verbouwing: “Gekte op de woningmarkt”

Wat twee jaar geleden nog een bouwval met een waarde van een ton was, is inmiddels omgetoverd tot een huis van vier ton. Een aannemer heeft het pand in de Bakkerstraat in Haarlem in 2019 gekocht van de gemeente, vervolgens opnieuw opgebouwd en deze week weer op de markt gezet.

Pand aan de Bakkerstraat voor en na de verbouwing - Foto: Google Streetview / NH Nieuws

Hoe dit ‘krot’, in twee jaar tijd vier ton waard kan zijn, valt volgens Jan van Son van NVM Haarlem goed te verklaren. “Het was toen echt een bouwval, de makelaar zakte zelfs nog door de vloer”, zegt hij. “Maar de afgelopen twee jaar is het pand helemaal opnieuw opgebouwd tot een nieuw huis. Bovendien liggen de prijzen op dit moment rond de 6000 á 7000 euro per vierkante meter in Haarlem.”

De meningen over de verkoop van het pand zijn verdeeld - NH Nieuws

In 2019 werd het pand voor 95.000 euro aangeboden. Volgens Perrie Voorbach, eigenaar van Voorbach Makelaardij en verkoper van het pand moest alles een grondige beurt krijgen, van het dak tot aan de fundering.

'VT-wonen-huisje'

En toen het huis uiteindelijk deze week op Funda verscheen begon het te stormen. “Het eerste blok om te bezichtigen zat al na een uur vol”, vertelt hij. “Er komen minimaal veertig mensen kijken over twee dagen dus we hebben maar een overnachting in de buurt geboekt.” Volgens Voorbach is het echt een ‘VT-wonen-huisje’ geworden. “We hebben gekeken naar wat de doelgroep wil en daar gehoor aan gegeven.”

Danny van Leeuwen van Actiepartij Haarlem noemt het gekte op de Haarlemse woningmarkt. “Het pand had meteen aan een particulier verkocht moeten worden als klushuis. Dat had uiteindelijk een ton aan kosten gescheeld denken wij.” Van Leeuwen benadrukt dat de partij het probleem niet bij de projectontwikkelaar legt maar bij de gemeente. “Natuurlijk wensen wij de toekomstige bewoners veel woongenot. Maar het is wel een relatief duur woongenot geworden en dat is de kern van het probleem.”

Van Son denk dat dit wel meevalt. “Als een Haarlemmer het had gekocht was er precies hetzelfde gebeurd. Het verschil is dat het huis dan niet meer op de markt was gezet, maar dat diegene er meteen was gaan wonen.”

"Ik schrik nergens meer van"

jan van son, nvm haarlem

Het huis aan de Bakkerstraat 62 staat nu voor 395.000 euro te koop. Volgens Van Son zal daar nog wel wat overheen geboden worden, maar dat het richting de half miljoen zal gaan kan hij zich niet voorstellen. “Toch schrik ik nergens meer van”, lacht hij. “Panden van zes ton worden met anderhalve ton meer verkocht. Maar ik denk dat dit toch wel een specifieke markt zal zijn met jonge mensen die niet dat enorme geld achter de hand zullen hebben om zo enorm te overbieden.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook