Ga naar Content

Natuurbehoud of bouwen tegen woningnood: eeuwig dilemma in de Bovenkerkerpolder

AMSTELVEEN - De Bovenkerkerpolder is als natuurgebied belangrijk voor de regio. Daar zijn de provincie, gemeente Amstelveen en recreanten het over eens. Tegelijkertijd is de woningnood hoog en zijn potentiële bouwlocaties beperkt. Daarom ziet makelaar Edwin Brockhoff het liefst dat een strook van het natuurgebied wordt gebruikt om 3600 eensgezinswoningen te bouwen. Hij gooit een knuppel in het hoenderhok.

Wij Zijn NH: Groenbehoud of woningbouw in de Bovenkerkerpolder? - NH Nieuws

"Als ik kijk naar de dagelijkse vraag die wij krijgen dan zie ik dat van de 10 woningzoekers in Amstelveen er 8 op zoek zijn naar een woning met een tuintje." De makelaar vindt dat de bouwplannen van de gemeente beter aan moeten sluiten bij deze woonwens. 

De plannen van Brockhoff zouden dus meer dan 3.000 woningen opleveren. Het gaat in die plannen slechts om een strook polderbebouwing. "Ik wil die polder ook helemaal niet volbouwen, ik ben dol op natuur. Voor de huidige bewoners moet er een ruime strook vrijgehouden worden. Ook bij de Amstel."

Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

De wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam-Amstelland is gemiddeld 9,5 jaar. In de populaire gemeente Amstelveen zijn veel woningzoekers zelfs langer op zoek.

Eigen plek

Een van de vele woningzoekenden die al jaren geen vast onderkomen heeft, is Rebecca. De 31-jarige moeder, geboren en getogen in Amstelveen, is met haar dochter Fenna al meer dan drie jaar bezig om aan een woning te komen. 

Nadat ze een tijd lang bivakkeerde in het ouderlijk huis en een tijd in Waddinxveen woonde, verblijven de twee nu tijdelijk bij een kennis van Rebecca. "Gelukkig begrijpt m'n dochtertje het wel, dat dit niet van mama is. Dat we hier mogen wonen. Ze verlangt ook wel echt naar ons eigen huis, onze plek."

Uitzichtloos

Volgens Rebecca is haar zoektocht naar een sociale huurwoning uitzichtloos en voelt het alsof ze nooit écht kans maakt om een woning te bemachtigen. Op Woningnet, de website waar sociale huurwoningen worden aangeboden, komt Rebecca niet hoger dan de 60e plek. Dat betekent dat 59 andere woningzoekenden of zelfs meer vóór haar in aanmerking komen voor een woning.

"Ik reageer ook op woningen waar ik eigenlijk niet wil wonen. Maar ja ik wil wel m'n eigen plek. Ik doe nog steeds heel erg m'n best, maar ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Ik ben zoveel aan het reageren maar ik kruip gewoon niet omhoog."

Woningzoekende Rebecca en natuurfotograaf Koen - Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

Doorstromen

Volgens makelaar Brockhoff kunnen veel mensen die nu in een sociale huurwoning zitten doorschuiven naar de nieuwbouw in de polder. Ook de koopsom kan op een slimme manier laag blijven. "Omdat het gemeentegrond is kan je met koopmodellen werken waardoor die woningen tot lengte van dagen bereikbaar blijven voor Amstelveners. Nu jagen we ze weg."

Brockhoff is er van overtuigd dat de gemeente met zijn bouwplannen de polder aantrekkelijker maakt. "Met meer recreatie, voor mijn part een kinderboerderij er bij: ik denk dat dat veel beter kan, een win-win."

De makelaar denkt dat bemoeienis van politiek Den Haag op dit vlak een stap in de goede richting is. "Wel als Den Haag tempo maakt. Er wordt nu totaal geen tempo gemaakt, ik zie dat overal. Ook in de Haarlemmermeer. Ik mis een soort urgentie."

Polderjongen

Natuurfotograaf Koen Boelrijk is opgegroeid in de Bovenkerkerpolder en ziet liever geen woningbouw in plaats van groen. "Ik ben er fel op tegen, eigenlijk. Ik was hier vanochtend ook en je ziet hoe mensen aan het wandelen zijn en over de Middenweg fietsen. Zeker nu in coronatijd, wil je de natuur in. Als je het volbouwt, ben je dat kwijt."

Veel weidevogels vinden in de polder ook een veilige thuishaven, vertelt Koen. "Die staan behoorlijk onder druk in Nederland. De grutto, de kieviet. Die hebben behoefte aan dit soort weilandgebied."

Standpunt gemeente

De kans dat makelaar Brockhoff zijn zin krijgt, is klein. Amstelveen wil de Bovenkerkerpolder houden zoals het nu is, ook al gaat het om het opofferen van een strook natuur. Wethouder Rob Ellermeijer: "Dat stuk groen willen we heel graag groen houden. Daar kunnen mensen recreëren, het is de groene long in en om Amstelveen. Het is niet nodig om daar woningen te gaan bouwen."

Wethouder Rob Ellermeijer over woningbouw - NH Nieuws

Geen bemoeienis Den Haag

Waar makelaar Brockhoff vindt dat Den Haag zich juist meer met woningbouw moet bemoeien, denkt Ellermeijer daar anders over. Hij vindt het niet wenselijk. "Ik denk dat als het gaat om woningbouw dat mensen in de stad heel goed in staat zijn om hun eigen keuzes te maken. Als het gaat om het verdelen van de ruimte moet je dat vooral aan het lokale bestuur overlaten."

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Volg het laatste nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen 2021 en bekijk alle afleveringen terug van Wij Zijn Noord-Holland en De Stembus op nhnieuws.nl/tk2021