Ga naar Content

Man die basisschool binnenreed voor de rechter: poging tot doodslag of impulsieve daad?

GROOTEBROEK - De 56-jarige Grootebroeker Michel K. moet zich vanmiddag voor de rechter verantwoorden. Vorig jaar juli reed hij met zijn auto basisschool 't Palet binnen waar op dat moment ook een eindfeest van een klas aan de gang was. Het OM noemt het poging tot doodslag, maar volgens de advocaat van K. gaat dat veel te ver. 

Foto: Inter Visual Studio

Het is 1 juli 2020 rond de klok van negen uur 's avonds. Volgens getuigen rijdt een auto eerst dwars door het hek voor de school. Daarna positioneert de bestuurder de auto op het plein recht voor de ingang, rijdt een stukje achteruit, stopt, geeft vervolgens gas en ramt de voordeur. Pas na ongeveer 25 meter komt de auto in de gang tot stilstand.

Boosheid over uit elkaar halen zoon en vriendje 

Niemand raakt gewond, maar de schrik zit er goed in. Ook een juf wordt volgens het OM door K. met de dood bedreigd. Oorzaak van het incident is een conflict met de school. Michel K. was boos omdat zijn zoon en een vriendje niet meer bij elkaar in de klas zouden komen.

Maar tijdens een tussentijdse zitting in oktober vertelde hij niet te weten hoe het zo uit hand kon lopen. "Ik denk dat er in m'n hoofd dingen door elkaar liepen. Ik heb heel veel jaren stress gehad en vind het ook raar dat ik die dingen geroepen heb."

Bekijk hier de reportage die we vlak na het incident maakten op de school.

Reactie naar binnenrijden 't Palet Grootebroek - NH Nieuws

Volgens Michel K. had hij geen idee dat er ook mensen binnen waren. "Ik was niet van plan om mensen te schaden. Ze hebben zich al die jaren heel goed ingezet voor m'n zoon. Ik heb ook helemaal niks tegen de juf." Geëmotioneerd vertelt hij ook spijt te hebben van zijn daad. "Ik zou willen dat ik het terug kon draaien, maar dat kan helaas niet."

Maar de officier van justitie ziet het heel anders en spreekt van poging tot doodslag. Zo zou K. voordat hij daadwerkelijk de school binnen reed, zijn uitgestapt en zou hij hebben geschreeuwd. Ook het feit dat er een rode loper lag, dat er ballonnen hingen en er twee ouders op het plein stonden zou volgens het OM duidelijk op wijzen dat er mensen binnen in de school waren.

Vandaag eis Openbaar Ministerie

De zoon van K. is overgeplaatst naar een andere school. Het zal vanmiddag blijken tot welke straf het volgens het Openbaar Ministerie moet leiden. Dan volgt de inhoudelijke behandeling van de zaak en zal de officier van justitie met een strafeis komen. De rechter doet vervolgens twee weken later uitspraak.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]