Ga naar Content

Groot deel Beverwijk wordt risicogebied: politie mag fouilleren en auto's doorzoeken

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Het gebied rondom de Belgiëlaan, waar het Europaplein aan grenst, het centrum van Beverwijk en de Broekpolder zijn tot na de jaarwisseling aangemerkt als 'risicogebied'. Dat vertelt de burgemeester van Beverwijk, Martijn Smit, aan NH Nieuws. 

Politie loopt rond bij Europaplein - Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

De maatregel geldt in ieder geval tot 3 januari en geeft agenten de mogelijkheid om preventief te kunnen fouilleren, voertuigen te doorzoeken en dat er snel opgeschaald kan worden als jongeren toch komen rellen. 

Ook in een deel van Heemskerk gelden de maatregelen, gezien het Europaplein op de grens tussen de twee plaatsen ligt. Gisteravond werden daar naar alle waarschijnlijkheid rellen voorkomen.

Naïef

Via social media was een oproep verspreid onder jongeren om te komen rellen met zwaar vuurwerk in het gebied, als reactie op de de rellen in Velsen-Noord. Er werden gisteren zes mensen aangehouden. Volgens de burgemeester werd daarnaast zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook is er een 'flink aantal' bekeuringen uitgedeeld. 

"Gisteravond hebben wij forse inzet gepleegd in dat gebied, ik mag wel zeggen met succes", vertelt burgemeester Smit. "De rellen waartoe was opgeroepen zijn uitgebleven - al blijft het dramatisch dat er zo veel inzet nodig is. Er zijn zes mensen aangehouden, veel bekeurd en er is ook vuurwerk in beslag genomen."

Lees ook

Smit vervolgt: "Ik heb op dit moment geen directe aanleiding om te denken dat dit nog een keer gaat gebeuren, maar het is niet uniek aan Beverwijk dat dit plaatsvindt. De jaarwisseling is sowieso een wat spannendere jaarwisseling vanwege het vuurwerkverbod en jongeren die zeggen 'we gaan het evengoed maar gewoon doen'. En omdat er ook opgeroepen wordt om te rellen zou het naïef zijn om te denken dat het nu klaar is."

Tekst gaat verder onder de video

Martijn Smit, burgemeester van Beverwijk, over de aangekondigde rellen - NH Nieuws

De oproep om gisteravond te komen rellen bij het Europaplein stond niet op zichzelf. Maandag kwamen in Velsen-Noord tientallen jongeren in botsing met de politie nadat zij af waren gekomen op een oproep om te komen rellen met vuurwerk. Er werd onder andere met zwaar vuurwerk naar agenten gegooid. Het gebied werd uiteindelijk met veel moeite ontruimd. 

Nadat het in Velsen-Noord mis ging werden er ook rellen aangekondigd in Alkmaar. Daar leek het uiteindelijk mee te vallen. Enkele jongeren kwamen een kijkje nemen omdat ze hoorden dat 'de buurt heet was', maar uiteindelijk werden er slechts boetes uitgedeeld. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]